Smörgåstårta med chark

MAT & DRYCK

Bjud på en imponerande smörgåstårta med pepparrot och rostbiff på studentmottagningen.

Dekorera tårtan med valfri god chark, örter och lök.

Både snyggt och gott.

Smörgåstårta med chark
Smörgåstårta med charkFoto: MARCUS ERICSSON

Recept av Emelie Johansson på Haga Tårtcompani och Bageri.

Smörgåstårta med chark

Använd ett stort surdegsbröd, t.ex. levain. Skär bort kanterna på brödet och dela i tre lager.

  1. Lägg rostbiffsröran på det första lagret.

  2. Fortsätt med morotskrämen på andra lagret.

  3. Lägg på dragonmajonnäsen, baconströsslet och den karamelliserade löken på det tredje lagret.

  4. Stryk på pepparotsröra på hela tårtan.

  5. Toppa med valfri skivad chark, sotad och picklad lök, rädisor och härliga örter.

Rostbiffsröra

  • 250 g rostbiff

  • 1 kruka gräslök

  • 200 g färskost

  • salt och peppar

Gör så här:

Skär rostbiffen i små kuber. Hacka gräslöken fint. Blanda alltsammans med färskost och smaka upp med salt och peppar.

Morotskräm

  • 5 morötter

  • 2 dl crème fraiche

  • ½ msk tryffelolja

  • salt

Gör så här:

Skala, skär ner och koka morötterna i saltat vatten. När de är helt mjuka, häll av vattnet och mixa slätt med crème fraiche. Smaka av med tryffelolja och salt. Låt svalna.

Dragonmajonnäs

  • 2 dl hemgjord majonnäs

  • 1 kruka dragon

  • ½ saft från en halv citron

  • salt

Gör så här:

Finhacka dragonen, rör ner i majonnäsen och smaka upp med citron och salt.

Karamelliserad lök med baconströssel

  • 4 st gula lökar

  • 1 paket bacon

  • 1 msk matolja

  • salt

Gör så här:

Hacka löken fint och värm en stekpanna på medelvärme. Sautera löken i matoljan tills den blir helt genomskinlig och till slut gyllene. Stek bacon krispigt. Låt svalna.

Skär ner baconet smått och blanda med löken. Smaka av med salt.

Pepparrotskräm

  • 500 g färskost

  • 2 msk riven pepparrot

  • salt och citronsaft

Gör så här:

Vispa ihop färskost med pepparrot och smaka av med salt och citronsaft.