Midsommardessert

MAT & DRYCK

Inget är så viktigt på midsommar som svenska jordgubbarna till dessert.

I den här efterrätten får de sällskap av maräng och ljuvlig citrongrädde.

Gör en tårta eller lägg upp i fina portionsformar.

1 av 2 | Foto: Sofia Nahringbauer
Midsommardessert

Tårtbotten

Pinocchio-tårta, Sommar-tårta eller Britta-tårta, kärt barn har många namn. Den här urgoda tårtbottnen är gjord på hälften sockerkaka, hälften maräng och passar utmärkt att servera med färska jordgubbar och len grädde med lemoncurd.

Sockerkaka

  • 75 g smör

  • 1 dl socker

  • 4 st äggulor

  • 3 msk mjölk

  • 1,5 dl vetemjöl

  • 1,5 tsk bakpulver

Maräng

  • 4 äggvitor

  • 2 dl socker

Lemon curd

  • 3 st citroner, helst ekologiska

  • 1,5 dl strösocker

  • 50 g smör

  • 1 msk maizena

  • 2 st ägg

  • 2 st äggulor

Fyllning

  • 6 dl vispgrädde

  • 1 liter jordgubbar

  • 2 dl lemoncurd

  • några blad citronmeliss

Gör så här:

Lemon curd

  1. Tvätta citronerna noga. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre med strösocker och smör. Sila av vätskan.

  2. Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner i vätskan.

  3. Vispa äggen och rör ner i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.

  4. Häll över i en ren skål och låt svalna.

Tårtbotten:

Sätt ugnen på 150–175 grader

  1. Sockerkaka: Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller ugnssäker form.

  2. Rör smör och socker poröst.

  3. Separera äggulor och äggvitor och ställ vitorna åt sidan.

  4. Rör ner en ägggula i taget i smeten.

  5. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret.

  6. Rör till en jämn smet.

  7. Maräng: Vispa vitorna med hälften av sockret. När det börjar tjockna vänder du ner resten av sockret och vispar tills du fått ett hårt skum. Det är viktigt att det inte är något fett i bunken, annars tjocknar inte marängen ordentligt.

  8. Marängen ska inte röra på sig om du vänder bunken upp och ner.

  9. Bred ut sockerkaksmeten på ett bakplåtspapper på en plåt eller i en ugnsfast form. Bred marängen ovanpå.

  10. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter.

  11. Lyft ur kakan ur plåten med hjälp av bakplåtspappret och låt svalna.

  12. Dela kakan på mitten.

  13. Vispa grädde och tillsätt lemoncurd

  14. Skiva jordgubbar.

  15. Lägg citrongrädde och jordgubbar på ena delen av kakan. Lägg på andra delen och toppa med resten av citrongrädden och bären.

  16. Eller skär bitar av kakan och lägg i ett glas och toppa med citrongrädde, jordgubbar. Dekorera med citronmeliss och ätbara blommor.