Nudelsallad med tamarifräst tofu, syrad gurka och jordnötsdressing

MAT & DRYCK

En underbar nudelsallad med friskhet från syrad gurka och extra mycket smak från den goda dressingen.

Dessutom är den helt vegetarisk.

Recept från boken ”The new green salad” av Therese Elgquist.

Nudelsallad med tofu, syrad gurka och jordnötsdressing
Foto: Fanny Hansson
Nudelsallad med tofu, syrad gurka och jordnötsdressing

”Till den här salladen används läckert mörklila nudlar gjorda på svart ris och råris. De kokas på bara några få minuter och blir ett spännande och gott inslag i en hälsosam nudelsallad. Syrad gurka gör du enkelt själv, och en godare jordnötsdressing än den här är svår att hitta. Avnjut salladen i en djup skål, med ätpinnar!”

Nudelsallad med tamarifräst tofu, syrad gurka och jordnötsdressing

4 portioner

Ingredienser:

Grön bas:

1 förpackning ekologisk fast, naturell tofu (ca 270 g)

2 medelstora morötter

300 g sparrisbroccoli

200 g svartrisnudlar, eller bovetenudlar

4 salladslökar

½ kruka koriander

2 msk kallpressad kokosolja

1 msk tamari

Topping:

½ dl naturella jordnötter (30 g)

½ kruka koriander

Tillbehör:

½ ekologisk gurka

3 msk vatten

2 msk ättiksprit (12%)

1 msk agavesirap (honung går bra, men då blir rätten inte vegansk)

Dressing:

Jordnötsdressing

Gör så här:

  1. Lägg tofun i press mellan hushållspapper under något tungt i minst 30 minuter. Detta för att pressa ut vätskan så att tofun sedan suger åt sig av smakerna den blandas med.

  2. Hyvla gurkan med mandolin eller osthyvel och lägg i en värmetålig skål. Koka upp vatten, ättika och agavesirap till en lag. Häll lagen över gurkskivorna och låt dra i 10 minuter. Häll av lagen.

  3. Skala och strimla morötterna fint med en julienneskalare (se s. 17) eller hyvla strimlor med en potatiskalare.

  4. Woka sparrisbroccolin på hög värme i 1 msk kokosolja i wokpanna tills den får färg. Ställ åt sidan.

  5. Lägg tofun på en tallrik och mosa den till mindre bitar med hjälp av en gaffel. Woka i 1 msk jordnötsolja tills tofun får färg. Häll över tamarin och låt koka in. Ta av från plattan.

  6. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola med kallt vatten och låt rinna av väl.

  7. Ansa och strimla salladslöken. Hacka koriandern grovt.

  8. Rosta jordnötterna i torr, het stekpanna tills de får färg. Låt svalna och finhacka.

  9. Varva nudlar, morot, tofu, sparrisbroccoli och koriander på ett stort fat. Toppa med salladslök, extra koriander och hackade jordnötter. Bjud gurkan och jordnötssåsen vid sidan av.

Jordnötsdressing

Ingredienser:

  • ½ dl osötat jordnötssmör

  • 1 msk risvinäger

  • 1 msk tamari

  • 1 krm äkta vitlökspulver

  • 2–3 msk vatten himalayasalt

Gör så här:

Mixa jordnötssmör, vinäger, tamari, vitlökspulver och hälften av vattnet. Tillsätt resterande vatten, lite i taget, till önskad konsistens. Smaka av med salt.