Moules marinières

Moules marinières
Foto: Rickard Ronnerstam
Moules marinières
MAT & DRYCK

En lyxig och god rätt som går jättesnabbt att laga.
På bara femton minuter har du en ljuvlig måltid färdig att servera. Recept från Sébastien Boudets franska kokbok.

Middagstips för dig som vill ha en lyxig och snabb middag.

Moules marinières

6–8 portioner

Ingredienser:

  • 2 liter blåmusslor

  • 3–4 vitlöksklyftor

  • 4–5 stora schalottenlökar

  • 1 kruka persilja

  • 3–4 dl vitt vin

  • 100 g smör

  • salt och svartpeppar

  • citronklyftor

  • bröd och ett glas torrt vitt vin från Nantes-området till servering

Gör så här:

  1. Kontrollera att musslorna är levande genom att knacka på skalet – släng de musslor som inte sluter sig. Skrubba muss­lorna under rinnande vatten.

  2. Skala vitlök och schalotten­lök och finhacka dem tillsam­mans med persiljan.

  3. Häll vinet i en stor kastrull och koka upp. Tillsätt lök, persilja och smör och låt sjuda i någon minut. Häll i musslorna, salta och peppra. Rör om ordentligt och sätt på locket. Sänk sedan värmen och låt sjuda i 8–10 minuter – rör om då och då. Musslorna är klara när de har öppnat sig. (Släng dem som inte öppnat sig.)

  4. Servera musslorna med citronklyftor, gott bröd och ett glas torrt vitt vin. Pommes frites är också gott att servera till.