Apple pie waffle

MAT & DRYCK

Våffla med smak av äppelpaj.

Den perfekta efterrätten på en härlig brunch.

Recept från populära caféet Älskade Traditioner

Äppelkaksvåffla
Foto: Sofia Nahringbauer
Äppelkaksvåffla

Äppelpajsvåffla

Ingredienser:

  • 1 sats våffelsmet

  • 2 kulor vaniljglass

  • 1 dl sötmandelspån

  • Kanel och florsockerblandning

Äppelkompott

  • 8 äpplen

  • 1 kanelstång

  • 2 msk lönnsirap

  • 1dl normalsaltat smör

  • 1dl brunt farinsocker

  • 2tsk äppelcidervinäger

Gör så här:

Koka upp alla ingredienser tills äppelbitarna är mjuka med lite kärna.

Kolasås

  • 200g strösocker

  • 100g smör

  • 1dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull tills det har en gyllenbrun färg.

  2. Ta av kastrullen från plattan.

  3. Tillsätt smöret i tärnade småbitar bit för bit, samtidigt som du vispar.

  4. Tillsätt grädden under konstant vispning.

Så här gör du våfflan:

  1. Rosta spånen i en het panna tills de fått en gyllenbrun färg.

  2. Grädda våfflorna

  3. Lägg upp dem på ett fint fat.

  4. Lägg 2 kulor vaniljglass, vispad grädde och ringla över kolasåsen på varje våffla.

  5. Strössla på rostade sötmandelspån, vik sedan våfflan på mitten och pudra med kanel och sockerblandning.