Frijoles refritos

MAT & DRYCK

En mexikansk klassiker gjord på svarta bönor.

Billigt, smakrikt och mättande.

Koka ner bönorna tills de faller isär och servera med koriander och syrliga grönsaker.

Tacos
Foto: Elvira Pihl
Tacos

Ur Nikola Adamovic och Niklas Bolles bok ”El Taco Book”.

Frijoles refritos

2–4 portioner

Ingredienser:

  • 1 msk hela spiskumminfrön

  • 2 gula lökar

  • 2 inlagda jalapeños

  • 2 msk jalapeñospad

  • 1 dl majsolja

  • 400 g förvällda svarta bönor

  • 5 dl vatten

  • 1 dl smör eller olja

  • 2 tsk salt

Tillbehör:

  • Tomatillosalsa

  • Koriander

  • Hackad silverlök

  • Picklad rödlök

  • Lime

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader. Rosta spiskumminfröna i en stekpanna tills de börjar dansa. Mortla. Fräs lök, jalapeño, spad och spiskummin i olja tills löken får en gyllenbrun färg. Häll över i en djup ugnsform och tillsätt bönor och vatten. Ställ in i ugnen och rör om var 20:e minut.

  • Rör om och vänta. Det tar lite tid, men ha tålamod. Det mesta händer i slutet.

  • När det bildas en ring runt plåten med en mer koncentrerad massa börjar den nötiga karaktären som önskas komma fram. Rör i bönorna och upprepa proceduren några gånger tills du känner att bönorna börjar bli klara.

  • Tillsätt smöret eller oljan och höj ugnstemperaturen till 225 grader i 30 min, rör om var 10:e minut.