Körsbärssaft

MAT & DRYCK

Har du turen att ha ett körsbärsträd i trädgården borde du passa på att göra saft på bären.

Sötsyrligt och väldigt gott.

Mycket trevligt att servera i ett glas med mycket is.

Körsbärssaft
KörsbärssaftFoto: Thinkstock

Ingredienser:

  • 4 liter körsbär (4 liter motsvarar ca 2 1/2 kg)

  • 12 dl vatten

  • 12 dl socker

  • 1 tsk natriumbensoat

Gör så här:

  1. Skölj körsbären och lägg dem i en stor kastrull. Häll på vattnet och låt koka upp.

  2. Koka bären under lock ca 15 minuter. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.

  3. Häll upp bären i en silduk eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och rinna av utan att pressa, i cirka 30 minuter.

  4. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig helt.

  5. Ta grytan åt sidan och skumma väl, saften ska vara helt klar. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.

  6. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor.

  7. Skruva på lock och låt kallna. Förvara saften kallt.