Grillad ananas med rosépeppar och apelsin

MAT & DRYCK

Här bjuder kocken Paul Svensson på grillad ananas med apelsinkrydda.

– Njut som anansen som den är eller med lite lättvispad grädde.

Grillad ananas med apelsinkrydda.
Grillad ananas med apelsinkrydda.Foto: JAKOB FRIDHOLM

”På den västindiska ön Guadeloupe såg jag en gång en stor vacker kvinna stå och grilla hela ananaser som hon pudrade med någon form av socker. Man kan tänka sig hur gott det var! Ananasen är utan tvivel drottningen bland frukter på grillen. Den är stor, har mycket sötma och är dessutom lite porös vilket gör att den suger i sig smaken av eld som en tvättsvamp. När du grillar söta saker är det viktigt att vända dem med jämna mellanrum och att inte låta dem komma för nära elden.”

6 portioner

2 ananaser

1 msk rosépeppar

1 msk torkad apelsinkrydda (se recept nedan)

1 msk socker

1 tsk kryddpeppar

1 tsk ingefära 5 svartpepparkorn

Gör så här:

  1. Blanda alla kryddor och mal i en kryddkvarn eller matberedare.

  2. Skala ananaserna, men behåll blasten. Pudra runt om med en del av kryddblandningen.

  3. Stick igenom två eller flera stålspett på tvären och låt ananaserna rotera, alternativt grilla direkt på gallret. Pudra på mer kryddblandning under grillningen tills ytan får en glansig gyllenbrun färg.

  4. Skär ananasen i skivor och njut som de är eller med lite lättvispad grädde, alternativt turkisk yoghurt.

Torkad apelsinkrydda

En sats 1 kanelstång

1 bit pomerans

3 hela nejlikor

1 msk farinsocker

1 tsk hel svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda samtliga kryddor och mixa fint i matberedare eller kryddkvarn.

Recepten från Paul grillar, av Paul Svensson, Norstedts