Marockansk morotssallad med russin, pistage och örthummus

Morotssallad med pistage och russin
Foto: Fanny Hansson
Morotssallad med pistage och russin
MAT & DRYCK

Den här salladen med marockanska smaker är en av Therese Elgquist favoritsallader och en rätt hon lagar ofta hemma.

Den innehåller både tillagade och råa grönsaker och får en härlig sötma från gula russin.

Recept från boken ”The New Green Salad” av Therese Elgquist.

”Med grönsakerna grovt skurna får man en härligt rustik sallad. Söta russin och fräsch mynta sätter smak på denna sallad med inspiration från Marocko. Hemligheten är kryddpastan Harissa som är vanligt förekommande i bland annat Nordafrika. Harissa består oftast av ingredienser som chilipeppar, spiskummin och vitlök och är ganska het, så anpassa gärna mängden efter tycke och smak. Servera en krämig hummus till för ännu mer marockansk känsla — och för bra med protein!”

Marockansk morotssallad med russin, pistage och örthummus

4 portioner

Ingredienser:

Grön bas:

  • 1 dl svart quinoa (3 dl kokt)

  • 600 g morötter

  • 2 ekologiska röda paprikor

  • 2 tsk Harissa kryddpasta

  • ½ tsk kumminfrön

  • 250 g cocktailtomater i olika färger

  • 1 kruka kruspersilja

  • 1 kruka mynta

  • ½ dl ekologiska gula russin

  • 2 msk olivolja

  • ½ tsk flingsalt

Topping:

  • ½ dl pistagenötter utan skal

  • (25 g) färsk mynta

Tillbehör:

  • Örthummus

  • 1 citron

Gör så här:

  1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen (eller använd förkokt). Låt den ånga av och fluffa sedan försiktigt upp quinoan med en gaffel.

  2. Värm ugnen till 225 grader. Skrubba morötterna och skär i tjocka bitar på snedden. Dela, ta bort fröfästet och skär paprikorna i klyftor på längden.

  3. Stöt kumminfröna lätt i mortel. Blanda samman olja, Harissa, kumminfrön och salt i en bunke. Vänd ner morötter och paprika och blanda runt så att allt täcks. Lägg i en ugnsfast form och rosta mitt i ugnen i 35 minuter, tills paprikan blivit mjuk och morötterna krispiga i kanterna. Vänd runt grönsakerna efter halva tiden. Låt svalna något.

  4. Dela tomaterna på mitten. Skölj och hacka persiljan grovt. Hacka pistagenötterna grovt.

  5. Blanda morötter, paprika, quinoa, tomater, örter och russin i en stor skål. Strö över pistagenötter och extra mynta. Servera med citronklyftor och hummus vid sidan av.

Örthummus

Bas:

  • 1 förpackning kikärtor (ca 240 g avrunna)

  • 2 msk ljus tahini

  • 1 msk kallpressad olivolja

  • 1 ekologisk citron, zest + 1 msk citronsaft

  • 2 dl blandade färska örter (t.ex. basilika, persilja och koriander)

  • himalayasalt

  • nymalen svartpeppar

Topping:

  • 1 msk kallpressad olivolja

  • ½ dl rostade kikärtor

  • 1 msk oskalade sesamfrön

  • Blandade färska örter

Gör så här:

  1. Häll av och skölj kikärtorna.

  2. Mixa kikärtor, tahini, olivolja, citronzest och citronsaft slätt i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt vatten, lite i taget till önskad konsistens.

  3. Tillsätt örterna och pulsa några gånger, tills röran fått en härligt grön färg. Smaka av med salt och peppar.

  4. Lägg upp hummusen i en vid skål. Ringla över olivolja, rostade kikärtor och sesamfrön. Toppa med färska örter.