Vegansk midsommartårta

MAT & DRYCK

Vegansk tårta som blir pricken över i efter en härlig midsommarlunch.

Somriga smaker av jordgubbar och citron.

Recept av Mattias Kristiansson.

Vegansk tårta
Foto: Mattias Kristiansson
Vegansk tårta

Tårtbottnar

  • 9 dl vetemjöl

  • 3 tsk bakpulver

  • 7 dl strösocker

  • en nypa salt

  • 2 ½ dl rapsolja

  • 3 tsk vinäger

  • 5 ½ dl varmt vatten

Lemon curd

  • 2 citroner, rivet skal och saft

  • 1 dl strösocker

  • 3 msk majsstärkelse

  • ½ dl vatten

  • 25 g smör, t ex mjölkfritt

Fyllning och dekoration

  • 5 dl jordgubbar

  • 2 bananer

  • 3 dl vispgrädde, t ex Alpro Cuisine vispbar

  • 2 msk florsocker

  • 2 tsk vaniljsocker

Tårtbotten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj och bröa tre formar, 20 cm i diameter.

  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, strösocker och salt i en skål.

  4. Vispa ner olja, vinäger och vatten. Ta lite i taget så att du inte får några klumpar.

  5. Fördela smeten i de förberedda formarna och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Testa med en provsticka. Ta ut och låt svalna helt.

Lemon curd

Gör så här:

  1. Blanda ihop citronsaft, citronskal, strösocker, majsstärkelse, och vatten i en kastrull. Låt sjuda under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Häll över i en skål och låt svalna i kylskåpet.

  2. Skiva hälften av jordgubbarna. Spara den andra hälften till dekoration. Skiva bananerna.

  3. Skär av toppen på tårtbottnarna så att de blir jämna. Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat. Sprid ut hälften av lemon curden och strö över de skivade jordgubbarna. Lägg på nästa tårtbotten. Bred ut resten av lemon curden och sprid ut bananskivorna. Avsluta med den tredje tårtbotten.

  4. Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och vaniljsocker.
    Bred eller spritsa grädden över hela tårtan.

  5. Dekorera med jordgubbar.