Spicy tuna poké bowl

MAT & DRYCK

Hawaiiansk mat när den är som bäst.

Fräsch och supergod poké bowl med gott ris och smarrig majonnäs.

Recept av Erik Videgård.

Spicy tuna poké bowl
Foto: Elvira Pihl
Spicy tuna poké bowl

Spicy Tuna Poke

4 portioner

Ingredienser:

  • 6 dl kokt japanskt ris

  • 4 dl Avokado/sojabönor/kikärter-mix

  • 4 blad romansallad rivna i bitar

  • 400 g tonfisk i 1 cm kuber marinerad i 2 msk pokemarinad

  • Spicy Tuna-sås

  • 200 g inlagda grönsaker

  • Mangomajonnäs

  • Rostat sjögräs

  • 1 salladslök i tunna skivor

Japanskt ris smaksatt med vinäger

Grunden till sushi som egentligen betyder ”rätter med smaksatt ris” och alltså inte har någonting med rå fisk att göra.

  • 5 dl sushiris (rundkornigt)

  • 5 ½ dl kallt vatten

  • Dressing

  • ½ dl risvinäger

  • 1 msk socker

  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Börja med att skölja riset noggrant och låt det sedan svälla i kallt vatten i minst en timma.

  2. Blanda dressingen i god tid så att salt och socker löses upp.

  3. Koka riset i riskokare eller på spisen. På spisen låter du först riset koka upp och sänker värmen till ett minimum så snart det kokar, låt riset koka tills vattnet försvunnit och lyft locket så lite som möjligt. Låt riset stå och vila med locket på i 10 minuter.

  4. Vält upp riset i en stor form eller fat av trä eller porslin och ”skär” ner dressingen med en ris-spade eller blöt träsked, ta inte i för hårt så att riskornen krossas.

Avokado/sojabönor/kikärtor-mix

  • 2 mogna avokado, urtagna och skurna i 1 cm kuber

  • 150 g frysta, tinade sojabönor utan skal

  • 150 g kikärter från burk, avrunna och väl sköljda

  • Saften från 1 lime

  • 1 tsk salt

Gör så här:

Blanda strax innan servering. Om avokadon skärs upp tidigt bör den blandas med limejuicen för att inte mörkna. Mixen kan varieras i det oändliga. Byt kikärter mot färsk mango, tillsätt inlagd rödlök, byt sojabönor mot ärter. Fantasin sätter gränserna.

Inlagda grönsaker

100 g vitkål i tunna strimlor

100 g rödkål i tunna strimlor

100 g grovriven morot

1 msk ättika (10%)

2 msk socker

3 msk vatten

Gör så här:

  1. Blanda 1-2-3-lagen så att sockret löser sig

  2. Blanda alltihop och låt gärna stå över natten för att få vacker färg.

  3. Grönsakerna håller en vecka i kylskåp.

Spicy Tuna-sås

  • 700g majonnäs, t.ex. japansk

  • 20g nanami-togarashi (japansk pepparblandning)

  • 3g wakame

  • 5g svarta sesamfrön

  • 10g limejuice

Gör så här:

Blanda och låt stå i kylen någon timme. Håller minst en vecka.

Pokémarinad

  • 600 g ljus japansk soya

  • 200 g rostad sesamolja

  • 5 g wakame (sjögräs)

Gör så här:

Blandas alla ingredienser. Blanda sedan med fisken, kan hållas kylt upp till 48 timmar.

Mangomajonnäs

  • 200 g frusen mango

  • 1 thai-chili urkärnad finhackad

  • 500 g majonnäs

Gör så här:

Mixa mangon till en slät kräm och rör sedan ned chilin och majonnäsen.

Montera din bowl så här:

  1. Bottna 4 skålar med japanskt ris

  2. Skeda upp avokadomixen i mitten av riset

  3. Arrangera inlagda grönsaker och romansallad runt avokadomixen

  4. Blanda tonfisken med spicy tuna-såsen och lägg den ovanpå avokadomixen

  5. Ringla över mangomajon och toppa med rostat sjögräs och salladslök.