Fira nationaldagen med toast skagen

MAT & DRYCK

Färska räkor, löjrom och citron kan aldrig bli fel.

Servera en klassisk toast skagen på nationaldagen.

Supergott och älskat av alla.

Skagenröra på toast
Skagenröra på toastFoto: LOTTE FERNVALL

Den första skagenröran gjordes på restaurang Riche i Stockholm under den legendariska kocken Tore Wretmans tid. Det var kallskänkan Karin Chädström som skapade anrättningen som har blivit en älskad och klassisk svensk rätt.

Toast skagen

Ingredienser:

  • 500 g färska räkor

  • 3 dl matolja

  • 2 st äggulor

  • 2 tsk dijonsenap

  • 2 tsk vitvinsvinäger

  • 1 msk pepparrot

  • 1 dl hackad dill

  • 1/2 citron, klyftor

  • 80 g löjrom

  • 4 vitt bröd

  • smör att steka i

  • salt och peppar

  • citronjuice efter smak

Gör så här:

  • Skala räkorna och låt dem hänga av medan du gör majonnäsen.

  • Lägg två äggulor i en bunke blanda i dijonsenap, vinäger och salt. Tillsätt matoljan droppvis under konstant vispning tills majonnäsen tjocknat. När majonnäsen fått tjockare konsistens kan du hälla i oljan i ett högre tempo.

  • Hacka räkorna grovt och blanda med dill, pepparrot, cirka tre matskedar majonnäs och några droppar citronjuice. Smaka av med salt och peppar.

  • Stek brödet i rikligt med smör så att det får en fin yta på båda sidor.

  • Lägg upp skagenröra på varje brödskiva och dekorera med en matsked löjrom, dill och en citronklyfta.