Kardemummabullens dag

MAT & DRYCK

Den 15 maj är det kardemummabullens dag.

Liva upp denna gråa måndag med hembakade kardemummabullar.

Årets bagare Ått Padtum Söderström ger sina tips på hur du lyckas med bullbaket.

1 av 2 | Foto: MIA CARLSSON
Kardemummabullar

Kardemummabullens dag firas idag, den 15 maj. Passa på att baka dina egna bullar, perfekt att ha i frysen och ta fram när du du blir fikasugen. Årets bagare Ått Padtum Söderström tipsar att ta det lugnt i köket när du ska baka bullar.

– Det är viktigt med bra planering, stressa inte när du bakar! Ha tålamod med degen så smakar den bättre, berättar Ått .

För riktigt saftiga bullar finns en hel del tricks att ta till. Låt degen blandas långsamt och länge för att få en elastisk deg med bra glutenutveckling. Om du penslar bullarna med sockerlag så fort de kommit ut ur ugnen blir bullarna extra saftiga och glansiga, tipsar Årets bagare.

Grundrecept på kardemummabullar

Ingredienser:

  • 4 dl mjölk

  • 150 g smör

  • 50 g färsk jäst

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 2 tsk nystötta kardemummakärnor

  • 1 tsk malen kardemumma

  • 1/2 tsk salt

  • 10-12 dl vetemjöl

  • 1 st ägg

Fyllning:

  • 200 g rumsvarmt smör

  • 2-3 msk malen kardemumma

  • 1 dl strösocker

  • 1 st ägg till pensling

Pensling:

  • 1 dl vatten

  • 1 dl socker

Garnering:

  • 1 tsk malen kardemumma

  • 1/2 socker

Gör så här:

  1. Smula jäst i en bunke och mortla kardemummakärnor fint i en mortel.

  2. Värm mjölk och stött kardemumma tills den är fingervarm (37 grader). Tillsätt smöret och låt smälta.

  3. Slå på mjölk, smör-och kardemummablandningen över jästen tills den löst sig. Rör i socker, malen kardemumma, salt, strösocker och ägg.

  4. Tillsätt vetemjöl, häll i lite i taget tills degen släpper från kanterna. Om du har för mycket mjöl i degen blir bullarna torra. Arbeta degen tills den är slät och fin, cirka 10 minuter.

  5. Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

  6. Förbered fyllningen medan bullarna jäser. Blanda rumsvarmt smör, socker och kardemumma till en krämig röra. Smaka fyllningen och tillsätt mer socker eller kardemumma om du tycker att det behövs.

  7. När degen jäst till dubbel storlek är den redo att bakas ut. Dela degen i fyra bitar och kvala ut varje bit till en rektangel.

  8. Bred ett jämnt lager fyllning på varje rektangel, ju mer fyllning du har desto godare bli bullarna.

  9. Vik ihop långsidorna mot varandra och skär den vikta degen i cirka 2 cm breda remsor. Snurra varje remsa till en fin knut och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 minuter.

  10. Pensla bullarna med vispat ägg och grädda i mitten av ugnen tills de fått en lagom gyllenbrun färg.

  11. Koka upp lika delar vatten och socker.

  12. Blanda socker och kardemumma i en skål.

  13. Pensla bullarna genast med sockerlagen och garnera med socker och kardemummablandningen.

  14. Klart!