Laxtårta

MAT & DRYCK

Fantastiskt god laxtårta med najadlax.

Ett måste på midsommarbuffén.

Om du har ont om tid kan du göra snittar istället för en tårta.

Ingredienser:

  1. 500 gram najadlax (eller hälften kallrökt, hälften gravad)

  2. En kavring, cirka 800 g

  3. 2 dl majonnäs

  4. 2,5 dl crème fraiche

  5. 2 förpackningar philadelphiaost

  6. 1 dl hackad dill

  7. 1 dl hackad gräslök

  8. 1 msk dijonsenap

  9. Rivet skal från en citron.

  10. Salt och peppar

Till garnering:

  • 2 förpackningar philadelphiaost

  • En halv skivad gurka

  • Forellrom (valfritt)

  • Dill

Gör så här:

  1. Lägg kavringen i frysen en stund innan du börjar så att den stelnar en aning. Det gör att det blir lättare att skära i tunna lager.

  2. Under tiden kan du förbereda röran. Hacka dill, gräslök och 300 gram lax och lägg i en bunke. Spara resten av laxen till garnering.

  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en röra. Smaka av med salt och peppar.

  4. Ta ut kavringen ur frysen och skär bort kanterna och det översta lagret. Skär sedan limpan i fyra lager (anslag).

  5. Lägg en skiva på ett fat och bred på röra. Upprepa proceduren så att du får en tårta med fyra lager.

  6. Vispa philadelphiaosten så att den blir fluffig och bred över hela tårtan. Dekorera med de skivade gurkorna, resten av laxen och dill. För en lyxigare variant kan du dekorera med forellrom på toppen.

Tips!

Om du har ont om tid kan du göra snittar istället för en tårta. Skär då kavringen i tunna skivor och stansa ut runda bitar. Toppa med rikligt med röra på varje snitt och dekorera med en tesked forellrom för extra mycket smak.