Visst kan alla grilla - här är bästa tipsen

MAT & DRYCK

Äntligen är dags att grilla igen!

Vi har bästa tipsen på hur du lyckas med både köttet och grönsakerna.

Vad sägs om helgrillad kyckling, bakad lax eller goda hamburgare?

Grillat
Foto: Juliana Wiklund
Grillat

Du som är van att grilla, vet att det inte är svårt.

Du som inte grillar, grilla! Det kan se svårt ut, men det är det inte.

Det gäller bara att lägga ribban för vad man vill äta och hur mycket tid man vill lägga ner. Oavsett om du är proffs eller inte finns det massa gott att lägga på gallret.

Här får du också bästa tipsen för hur du håller koll på värmen, grillar direkt och indirekt - och grillar med rökspån.

Så grillar du bäst

Direkt grillning:

Innebär att man grillar direkt över glödbädden. Alltså direkt över strålningsvärmen, pang på, inga krusiduller. Direkt grillning passar för tunna skivor kött, som entrecôte, ryggbiff eller karré, fisk och grönsaker.

Indirekt grillning:

Innebär att man har glöden på ena sidan och det man grillar på den andra. Köttet ligger alltså inte över öppen glöd utan vid sidan om. Glödbädden kan antingen ligga på grillens ena halva eller i en ring längs kanterna. Oavsett variant av glödbädd kan det vara bra att hålla koll på glödbädden och fylla på med kol eller briketter om så behövs. Med indirekt grillning kan man grilla betydligt längre tid utan att köttet blir överstekt. Indirekt grillning passar till exempel för hela köttstycken, långbakning av grönsaker och kött på ben.

Så kontrollerar du värmen

Värmen i grillen kontrolleras precis som i en ugn, men till skillnad från en knapp som anger gradantalet har grillen – förutsatt att du har en grill med lock – två ventiler. En i botten och en i locket. Med ventilerna styr du hur mycket syre som når glöden.

En tumregel är att ju mer syre, desto högre temperatur i grillen. Men självklart beror värmen också på hur mycket kol eller briketter du har i glödbädden. Ett tips är att stänga båda ventilerna till hälften, vänta 10–15 minuter och kontrollera grillens temperatur.

Vill du ha det varmare, öppna ventilerna lite mer, vill du ha en lägre temperatur, stäng ventilerna en aning och se hur temperaturen sjunken.

Grilla med rök

Att använda rökspån är ett utmärkt sätt att sätta smak på kött, fisk och grönsaker. En liten näve spån på glöden kan göra stor skillnad. Rökspån kräver grill med lock eftersom spånet inte ska brinna.

Lägg lite spån direkt på glöden (använd ett separat kärl för rökspån om du grillar med gasolgrill), gärna lite vid sidan om det du grillar. Tänk på att torra spån ger en ljusare rök och en lättare röksmak, men nackdelen är att det går åt mycket spån vilket blir ganska dyrt. Det går utmärkt att blötlägga spånen i förväg, men max en timme.

Är spånet för blött riskerar smaken på det man grillar att bli bitter.

Här är bästa recepten till grillkvällen

Grillad hamburgare
Foto: BJÖRN LINDAHL
Grillad hamburgare

Lätt lax som lagar sig själv på 10 minuter i grillpaketet.

Att grilla Porchetta de Luxe är kanske aningen mer avancerat. Men prova - det är roligt med utmaningar!

Kycklinglårfilé är en perfekt bit att grilla, men bröstfilén är också vara ett bra alternativ.

Aningen avancerat - men jättegott.

Hamburgare är aldrig fel

Fantastiska vegetariska hamburgare

Grillad grön sparris
Foto: Sofia Nahringbauer
Grillad grön sparris

Godaste tillbehören

Supergod och enkel sparrisrätt med mandlar och färskost

Det kanske enklaste tillbehöret - men oj, så gott.

Varm sallad till det grillade köttet, fisken eller grönsakerna.

Perfekt till hamburgaren eller det grillade köttet

Mexikanskt funkar även på grillen

Dessert på grillen

10 minuter på grillen - sen är det bara att servera!