Mascarponedröm

MAT & DRYCK

En supergod, fluffig och krämig dessert med friska jordgubbar och smak av amaretto.

Ett sött avslut på en härlig middag.

Recept ur Daniel Lakatosz bok ”Daniels matresa”.

Dessert med jordgubbar och mascarpone
Dessert med jordgubbar och mascarponeFoto: Charlotte Gawell

Mascarponedröm

4 portioner

Ingredienser:

Mascarponecrème:

  • 250 gram mascarponeost

  • 250 gram färskost

  • 1 dl florsocker

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 1/2 msk amaretto

Jordgubbssallad:

  • 500 gram jordgubbar

  • saft och rivet skal av en citron

  • 1/2 dl amaretto

  • 1 tsk vaniljsocker

Mandelflarn:

  • 50 gram smör

  • 1/2 dl strösocker

  • 1 msk vetemjöl

  • 2 msk mjölk

  • 1 1/2 dl finhackad mandel

Övrigt:

  • Rostad flagad mandel

Gör så här:

  • Vispa ihop mascarpone- och färskost till crèmen i en bunke. Tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Häll i grädde och vispa till en fast och fluffig konsistens. Vispa i amaretton. Ställ i kylen tills den ska serveras.

  • Skär jordgubbarna till salladen i bitar och lägg i en skål. Vänd ner resternade ingredienser. Plasta och ställ i kylen tills salladen ska serveras.

  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Blanda alla ingredienser till flarnen utom mandeln med smöret i en kastrull och låt smälta på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner mandeln. Klicka ut smeten till 6 flarn på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten ganska tunt. Grädda gyllenbruna i mitten av ugnen, 5–7 minuter. Håll koll på flarnen hela tiden så att de inte bränns vid. Strö över lite flingsalt och låt svalna. Bryt varje mandelflarn i 2–3 bitar.

Uppläggning:

  • Varva mascarponecrème och jordgubbar i ett glas. Toppa med mandelflarn och rostad flagad mandel.