Världens godaste äppelkaka

Äppelkaka med vaniljglass
Foto: Thinkstock
Äppelkaka med vaniljglass
MAT & DRYCK

Äppelkaka - äpple, kanel och vanilj i en oslagbar kombination.

Den här goda kakan är ett perfekt sätt att ta tillvara på höstens äpplen.

Ät den med vaniljsås, glass eller grädde.

Äppelkaka

Ingredienser:

  • 6 äpplen (à 130 g)

  • 150 g smör

  • 3 dl havregryn

  • 2 dl socker

  • 1/2 dl ljus sirap

  • 1 1/2 dl vetemjöl

  • 2 tsk kanel

  • 1/2 tsk bakpulver

  • 2 msk mjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt och lägg i kallt vatten. Ställ åt sidan.

  3. Smält smöret i en kastrull och dra av från värmen.

  4. Blanda i resten av ingredienserna utom äpplena.

  5. Smöra en ugnssäker form. Häll av äpplena och lägg i formen. Fördela smeten jämnt över äpplena.

  6. Grädda kakan i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun och lite hård på ytan.

  7. Servera med vaniljsås eller glass.