Chutney på gröna tomater

Grön tomat
Foto: Johnér
Grön tomat
MAT & DRYCK

Piffa till dina maträtter med en kryddig chutney.
Ett perfekt sätt att ta tillvara på omogna tomater.
Passar till kött och fågel eller en smakrik ost.

Chutney på gröna tomater

Ingredienser:

1 kg gröna tomater

250 g råsocker

1-2 msk honung

4-5 vitlöksklyftor

1 spansk pepparfrukt (urkärnad och fintärnad)

2 tsk färsk riven ingefära

2 limefrukter (rivet skal och saft)

1½ dl vitvinsvinäger

½ tsk stött kardemumma

2 bitar hel kanel

ev. flytande pektin

Gör så här:

  1. Skär tomaterna i medelstora bitar och lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna i en gryta.

  2. Koka upp och låt det småputtra i cirka en timme, rör om då och då.

  3. Smaka av chutneyn, den ska ha hetta och vara sötsyrlig. Tillsätt mer socker eller vinäger om du tycker att det behövs.

  4. Skulle chutneyn kännas för tunn, så kan man med fördel tillsätta lite pektin.

  5. Häll upp i väl rengjorda burkar och förslut genast. Låt chutneyn mogna i ca 1-2 veckor.