Mästerkockens grillade sommarpaj

MAT & DRYCK

När det är dags för dessert brukar de flesta duka av, gå in och fixa det söta på spisen, men inte Paul Svensson.

Han kryddar upp en ananas, snor ihop en smulpaj och bakar äpplen i kola – och lagar allt på grillen.

Och det kan alla göra.

Paj i foliepaket är perfekt till picknick.
Paj i foliepaket är perfekt till picknick.Foto: JAKOB FRIDHOLM

”Portionspajer att ta med på picknick – jag kom på ett fantastiskt sätt att göra det på:

Man river aluminiumfolie i små fyrkanter, pressar ner dem i små skålar med flat botten och fyller dem med godsaker.

Smulpaj är den godaste efterrätten att äta i det gröna, om du frågar mig. Med den typen av pajdeg behöver man heller inte begränsa sig till mjöl och socker.

Använd nötter, choklad, frön och kärnor så blir den gamla kioskvältaren en helt ny upplevelse.”

Sommarbär - smulpaj med choklad, havre och mandel

6 stycken

400 g blandade bär, till exempel vinbär, hallon och jordgubbar

½ dl grovriven choklad

1 dl havregryn

95 g osaltat rumsvarmt smör

1 dl vetemjöl

½ dl hackad mandel

1 dl socker

1 msk maizena

2 msk florsocker

Till servering:

Vaniljsås

Gör så här:

  1. Lägg flera lager aluminiumfolie i små skålar och tryck till. Lyft upp folien ur skålarna och använd som engångsformar för smulpajerna.

  2. Blanda choklad, havregryn, smör, mjöl, mandel och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg. Fördela bären i botten på folieformarna och pudra över maizena och florsocker. Täck med smulpaj och baka under lock i grillen tills bären är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, cirka 10 minuter. Servera pajerna med vaniljsås.

Vaniljsås

”Det är makalöst enkelt att göra vaniljsås själv, jag lovar. Har marsansås eller vaniljvisp varit det stå­ ende alternativet kommer du att få en riktig aha-upplevelse. Spara gärna vaniljstängerna efter koket, torka och mixa dem med strö­ socker så har du fått ett hemgjort vaniljsocker på köpet.”

10 portioner

1 vaniljstång

5 dl grädde

5 dl mjölk

5 äggulor

2 dl socker

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

  2. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull.

  3. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Häll gräddmjölken över äggulorna under vispning, sjud blandningen till strax under kokpunkt när den börjar tjockna. Blås en ros på baksidan av en träslev för att kontrollera att såsen är färdig: Doppa en träsked i såsen och blås på baksidan. Såsen ska få formen av rosenblad. Ta kastrullen från värmen, sila vaniljså­sen genom en finmaskig sil och kyl ner snabbt.