Tiramisu cake

Tiramisu cake
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tiramisu cake
MAT & DRYCK

Mascarpone, grädde och kaffe i en perfekt kombination.
Den klassiska italienska desserten tiramisu på Roy Fares vis.
Kan inte bli bättre.

Tiramisu cake

10–12 bitar

Tårtbotten:

  1. 330 g ägg (6st)

  2. 250 g strösocker (3dl)

  3. 90 g vetemjöl (1 1/2dl)

  4. 120 g potatismjöl (1 1/2dl)

  5. 7 g bakpulver (1 1/2tsk)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Lägg bakplåtspapper i botten på 2 runda springformar cirka 22-23 cm i diameter med löstagbar kant.

  3. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.

  4. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull tills alla sockerkristaller har smält. Häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp riktigt ordentligt, minst 8 min.

  5. Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen 20 - 25 min. Gör ett stickprov.

  6. Ta ut ur ugnen och låt botten stå någon minut. Vänd formen upp och ner med ett bakplåtspapper och plåt under, låt stå och kallna.

  7. Lägg in bottnarna 30 minuter i frysen innan du delar dom.

  8. Skär av toppen på botten och dela sedan i 2 lika tjocka delar.

Fyllning:

  • 250 g Mascarpone (2 pkt)

  • 30 g Äggula (2 st)

  • 150 g Grädde (1 1/2dl)

  • 45 g Strösocker (1/2 dl)

Gör så här:

  1. Vispa grädde i en bunke.

  2. Blanda äggulor med strösocker, tillsätt mascarpone och vispa luftigt.

  3. Blanda sedan i grädden och vispa allt till en fast kräm.

  4. Ställ i kylen 30 minuter.

Smörkräm:

  • 400 g Rumstempererat osaltat smör

  • 150 g Äggvita (4–5)

  • 220 g Strösocker (2 ½ dl)

  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Separera äggvitan från äggulan och lägg äggvitan i en bunke tillsammans med strösocker och salt.

  2. Lägg bunken över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har smält. Vispa mellan varven.

  3. Ta bort skålen från värmen och vispa upp äggvitan i maskin till en fast maräng. Vispa i lite i taget av smöret, fortsätt vispa tills du har en fluffig och slät smörkräm.

  4. Det kan se ut som om den blir lös men fortsätter man vispa på hög hastighet när allt smör är i så går den ihop.

Dränkning:

  • 85 g strösocker (1dl)

  • 250 g kaffe (stark bryggt)

  • 25 g marsalavin (2msk)

Gör så här:

  1. Värm på kaffe med strösocker och smaksätt med marsalavin. Ställ åt sidan och låt svalna.

Topping:

  • 250 g mascarpone

  • 60 g florsocker

  • 150 g grädde (1,5 dl)

Gör så här:

  1. Vispa mascarpone och florsocker med en elvisp.

  2. Tillsätt lite grädde i taget och vispa till en fast fin kräm.

Montering:

  1. Lägg första botten på ditt tårtfat, pensla på tunt med kaffedräkningen så att botten suger åt sig lite

  2. Spritsa en tunn ring med smörkräm längs kanten på botten och fyll sedan i mitten med mascarpone mousse. Spara lite att toppa tårtan med.

  3. Lägg på botten nr 2, 3 och upprepa.

  4. Lägg på botten nr 4 och stryk upp tårtan lite lätt med smörkräm och ställ in i kylen minst 30 minuter. Ta ut, stryk på lite osv. För att få en slät och fin tårta får man hålla på så några gånger, in och ut ur kylen.

  5. Toppa med topping och kakao.