Rökt tomatsallad med cheddarkrutonger

MAT & DRYCK

En supergod sallad med sötma och rökighet från tomaterna och friskhet från kärnmjölksdressingen.

Perfekt att servera med dina rökta ribs eller till något annat grillat.

Recept från restaurang Low and slow.

Rökta ribs med rökt tomatsallad
Foto: BJÖRN LINDAHL
Rökta ribs med rökt tomatsallad

Rökt tomatsallad med cheddarkrutonger och kärnmjölksdressing

4-6 sidorättsportioner

Ingredienser:

  • 4 tomater

  • ¼ limpa tärnat och torkat bröd.

  • 100 g riven cheddarost

  • 1 nypa salt

  • 1 näve socker

  • Olivolja

  • 1 huvud romansallad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 100 grader.

  2. Förbered grillen/röken för indirekt grillning och nå en temperatur på 110 grader.

  3. Skär tomaterna i fjärdedelar och lägg dem på en liten metallbricka/metallform.

  4. Strö generöst med socker över tomaterna.

  5. Placera tomaterna i grillen/röken i ca 20-25 minuter.

  6. Ta därefter tomaterna från röken och avsluta dem i ugnen i ca 30 minuter.

  7. Tomaterna bör vara semitorkade, men fortfarande saftiga.

  8. Låt tomaterna svalna.

  9. Höj ugnstemperaturen till 170 grader.

  10. Lägg det torkade brödet på bakplåtspapper på en ugnsform och blanda med olivolja och salt. Använd händerna för att täcka brödet med oljan och saltet.

  11. Strö cheddar-osten över brödet och baka av det i ugnen tills osten är gyllene.

  12. Låt brödet svalna något och bryt sedan isär de bitar som fastnat i varandra med händerna.

  13. Tvätta och strimla romansalladen.

  14. Blanda salladen med hälften av dressingen och hälften av tomaterna i en stor skål.

  15. Flytta över salladen till en serveringsskål och toppa med resten av tomaterna och de nybakta cheddarkrutongerna. Avsluta med resten av dressingen.

Kärnmjölksdressing

Ingredienser:

  • 1.25 dl majonnäs (gärna hemmagjord)

  • 1.25 dl crème fraiche

  • 1.25 dl mjölk

  • 2 msk citronjuice

  • ¼ tsk salt

  • ¼ tsk vitlökspulver

  • 1 nypa svartpeppar

  • 1 nypa cayenne

Gör så här:

  1. Blanda mjölken och citronjuicen och låt stå i 10-20 minuter, den kommer ysta/skära sig något (det här är den hemgjorda kärnmjölken).

  2. Vispa ihop kärnmjölken med resterande ingredienser.