3 storters salsa

MAT & DRYCK

Salsa kan man aldrig få för mycket av.

Satsa på att göra din egen så blir hela matupplevelsen något alldeles extra.

Här är tre varianter, en rökig, en med tomatillo och en klassisk guacamole.

Guacamole med nachos
Foto: Elvira Pihl
Guacamole med nachos

Ur Nikola Adamovic och Niklas Bolles bok ”El Taco Book”.

Tomatillosalsa

  • 1 gul tomat

  • 2 tomatillos

  • 1 jalapeño

  • 1 avocado

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 dl crème fraiche, alternativt sour supreme eller soygurt om du vill ha en vegansk salsa

  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Mixa alla ingredienser till önskad konsistens.

  • Smaka av med salt och peppar.

Chipotlesalsa

  • 500 g krossade tomater

  • 200 g rostad gul lök

  • 2 tsk salt

  • 1 tsk socker

  • 1/2 tsk rödvinsvinäger

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 tsk malda korianderfrön

  • 1 dl chipotle i adobosås

Gör så här:

  • Grovhacka löken och rosta på en plåt i ugnen på grill. När löken fått en aningen bränd yta är den klar.

  • Mixa alla ingredienser till önskad konsistens.

Guacamole

Balansen mellan smaker och konsistenser är det viktigaste när du gör guacamole. Börja med en bas på avocado, lök, chili, koriander, en skvätt olivolja, syra, t.ex. lime eller citron och salt och peppar. Godast blir det om du gör en röra som är lite chunky.

Välj en av följande lökar:

  • Silverlök

  • Rödlök

  • Vårlök

  • Vitlök

Chili är också viktigt, välj en som har lagom styrka för dig. Picklad röd chili eller jalapeño går också bra.