Lerpottasill

MAT & DRYCK

Matjessill är sillens Rolls Royce.

Lägg upp allt snyggt på ett fint fat så känns rätten extra härlig.

Den här klassikern är verkligen ett måste på midsommarbuffén.

1 av 2 | Foto: Sofia Nahringbauer
Lerpottasill
  • 4 matjesfiléer

  • 0,5 kg färskpotatis

  • 2 hårdkokta ägg

  • 1 rödlök

  • 1 kruka gräslök

  • 3 skivor kavring

  • smör

  • dill

  • 1 dl crème fraiche

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Skrubba potatisen och koka den mjuk.

  3. Skala och hacka äggen.

  4. Skala och hacka rödlök och gräslök fint.

  5. Bryn smöret i en kastrull.

  6. Kör kavringen i en matberedare tills du får ett fint smul. Stek i en stekpanna med rikligt med smör tills smulorna blivit knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.

  7. Lägg upp matjessillen på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen i 30 sekunder.

  8. Ta ut sillen och häll på det brynta smöret. Fördela ägg och lök i fina rader över matjessillen och toppa med en rejäl klick crème fraiche. Strö över de rostade brödsmulorna och några dillvippor.

  9. Servera direkt med den nykokta färskpotatisen.