Magnus Johansson

– Skumpa är viktigt

MAT & DRYCK
Magnus förför med skumpa
Foto: Mathias Forslöf
Magnus förför med skumpa

  Berns chefskonditor Magnus Johansson vet vad som får en tjej på fall när det gäller mat och romantik. Magnus säger att mat ska lagas hemma – det impar för att det är så få som gör det.

– Sen måste jag ju säga att en briljant dessert är alltid bra... fast det är ju mitt jobb.

– Tjejer är tacksamma för de pratar, tänker och längtar mer efter söta saker än vad killar gör. Man hör aldrig killar prata lika lyriskt om desserter som tjejer. Då är det inte så dumt att kunna briljera med en efterrätt.

Oavsett relation tycker Magnus att det är väldigt viktigt att träffas runt mat.

– Allt är så speedat nu, det finns för lite tid och man umgås med datorer. Att luncha ihop existerar knappt längre. Jag minns inte ens när någon frågade ut mig på lunch senast.

Klassikern champagne och skaldjur är hans bästa tips för en middag för två.

– Det är klassiskt men skumpa ger alltid feststämning, gör en glad och avslappnad.

– Det passar lika bra till första daten, som bröllop. Att det finns rikligt är viktigt.

– Till dessert är choklad ett måste – det gör oss ju bevisligen upprymda. Till tung mat är chokladdessert en mördare, men till skaldjur är det kanon.

Ska man ha flera gäster passar plockmat bäst. Det är fräscht, ger olika smaker och lite mingelkänsla.

– Man får prova olika smaker, dippa lite och det öppnar alltid för samtal kring kul resor och influenser. Det blir automatiskt bra samtalsämnen av mycket smått och gott på bordet.

Men det går lika lätt att få en middag ur balans, enligt Magnus.

– En intensiv kypare kan bli för mycket bara.

– Kall mat, isig parfait eller glass och kakor som smakar kylskåp är urtrist.

– Sen är ju förstås fotsvett och rapar jävligt avtändande – att vara ren och fräsch är väl det bästa.

Själv gillar han att gå ut och äta, gärna med en tjej med aptit.

– Jag uppskattar verkligen att hon njuter av det, gillar att äta, prova och smaka. Det är en njutning i njutningen liksom, att det inte är en Pet-Lisa.

– En person som är nyfiken på mat också är en person som är generellt nyfiken på det mesta i livet.

FAKTA/ Magnus Johansson

Ålder: 32 år.

Yrke: Chefskonditor på Berns i Stockholm.

Undviker: Kalvlever – lever från plugget har satt eviga spår.

Älskar: Champagne, asiatiskt.

Civilstånd: Sambo.

Magnus

romantikrecept:

Skumpa

Champagne ger alltid feststämning och gör alla glada.

Mata varann

Smaka av och mata varann om man gör varsin dessert.

Sufflera mera

Sufflé är alltid spektakulärt, folk är skraja för att göra sufflé så det imponerar.

Klassiskt

Färska hallon med kall mjölk eller jordgubbar med vaniljglass.