SALADE NIÇOISE

MAT & DRYCK

Helgens utflykt till Barcelona inspirerade till den här salladen för både luncher och middagar.

I spanska affärer finns nämligen hyllmeter efter hyllmeter med konserverad tonfisk. En del sorter är betydligt godare än de som finns här. Salladen är kanske aningen kaloriknapp för skogshuggare och andra vrålhungriga.

I så fall får du komplettera med mackor och pålägg.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

4 tomater

1 huvud grönsallat

250 g haricots verts eller sockerärtor

1/2 lök

20 oliver

1 burk tonfisk, 200 g

1 ask sardeller

1 vitlöksklyfta

2 ägg

1 msk vinäger

3 msk olivolja

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Hårdkoka äggen, skala dem och skär i klyftor.

2. Koka haricots vertsen någon minut och spola av med kallt vatten.

3. Skala löken och skär i tunna skivor.

4. Bestäm om du vill lägga upp salladen i en stor skål eller på tallrikar. Dela vitlöksklyftan och gnid in tallrikarna eller insidan av skålen ordentligt.

5. Skär tomaterna i klyftor. Jag brukar ta bort kärnorna också. De är inte så värst goda.

6. Riv eller skär salladen i strimlor och bottna med dem.

7. Lägg sedan upp tomaterna, bönorna, löken, äggen, oliverna, tonfisken och sardellerna, antingen i grupper eller huller om buller.

8. Blanda dressingen. Rör först ut salt och peppar med vinägern i en kopp eller en skål. Blanda sedan i oljan och häll över salladen. Salladen kan stå och dra en kvart så att smakerna hinner blandas.

9. Servera med bröd.

DRYCKESTIPS:

Salade niçoise är som gjord för ett svalt rosévin.

Puycheric (2209) Frankrike, 56 kronor, smakar lite fruktgodis.

Pescevino rosato 1996 (12458) Italien, 65 kronor, är stramare.

VARIANTER:

Servera salladen med dressing i stora vita bröd, typ chiabatta eller små baguetter som du gnuggat med vitlök. Bra till picknicken.

Strö över hackad färsk basilika och/eller persilja.

VEGO:

Ersätt tonfisken med mer ägg - om du äter det.

Byt ut sardellerna mot någon stark ost som grönmögelost eller feta.