Dagens namn: Severin, Sören
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Mat & Vin

GRILLAD FLÄSKKARRÉ

En av mina favoriter på grillen.

Det insprängda fettet gör att köttet blir saftigt, karré är ofta billigt och grillad gris är helt enkelt gott.

Nu gäller det bara att det blir grillväder i morgon.

 

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

 

INKÖPSLISTA

(4 personer)

 

  4 skivor fläskkarré med eller utan ben

  5 msk soja, helst den kinesiska lite tjockare sorten

  5 msk koncentrerad apelsinjuice

  1 vitlöksklyfta

  2 tsk sambal oelek, eller någon annan chiliröra

  2 tsk stött rosmarin

 

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Blanda sojan, juicen, sambalen och rosmarinet i en stor plastpåse. Pressa i vitlöksklyftan.

2. Stoppa ner karréskivorna i påsen och knyt ihop.

Stoppa ner påsen i en ytterpåse för säkerhets skull. Marinadläckor i kylskåpet är inget kul.

3. Skaka runt ordentligt så att marinaden och köttet blandas ordentligt.

4. Låt stå i kylen över natten.

Är det mera bråttom kan köttet marinera i en halvtimme - medan du sätter igång grillen och dukar.

Låt det stå framme i rumstemperatur i så fall.

5. Skaka av det mesta av marinaden från köttet innan du grillar. Soja och juice blir lätt bränt.

6. Grilla eller stek skivorna på medelvärme.

Centimetertjocka skivor behöver minst tre minuter per sida för att bli genomstekta. Kolla genom att sticka in en gaffel vid benet eller på ett tjockt ställe.

Köttsaften som sipprar fram ska vara helt klar. Rosa karré är inte gott

alls.

7. Servera med klyftpotatis eller bara bröd och en stor sallad.

 

DRYCKESTIPS:

Öl eller vatten blir bra om du varit frikostig med chiliröran. Själv

föredrar jag ett stadigt rödvin:

Cabernet sauvignon special reserve 1996 (22089) Bulgarien, 59 kronor, börjar säljas på tisdag och verkar mycket lovande.

Vinha do Monte (12569) Portugal, 69 kronor, är en smakrik favorit.

 

TILLBEHÖR:

Skär aubergine i skivor och dela knipplökar. Salta, peppra och skvätt över olivolja.

Grilla med viss försiktighet. Det bränns lätt.

Krydda med färska örter och pressad citron.

Servera till det grillade köttet.

 

VARIANTER:

Marinaden kan du givetvis ändra och dona med som du vill.

  Riven färsk ingefära är gott till fläskkött. Peta i en eller två matskedar.

  Byt chilin mot senapspulver eller krossade senapsfrön. Låt chilin vara

kvar om du vill ha det starkt.

  Vill du inte ha den söta, fruktiga smakbrytningen struntar du i juicen.

  Eller så byter du ut apelsinjuicen mot äppeljuice, mango, ananas eller någon frukt du gillar.

  Honung funkar också.

  Ett par matskedar kinesisk hoisinsås sätter sprätt på anrättningen.

  Experimentera!

 

TIPS:

Ta fram kött, korv eller fisk ur kylen ungefär en halvtimme innan du ska grilla eller steka.

Du får ett bättre resultat om råvarorna inte är iskalla.

Men lägg dem inte direkt i solgasset!

SENASTE NYTT

Visa fler