FLÄSKPANNKAKA

MAT & DRYCK

En gammal lunchfavorit som i alla fall jag tappat bort under en massa år. Nu är det dags att damma av den stora pannkakan - som går lika bra till middag.

Den är god och inte ett dugg svår att göra.

Lätt som en plätt, faktiskt.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

300 g rimmat fläsk

2 dl vetemjöl

3 ägg

6 dl mjölk

(lingonsylt)

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Skär fläsket i små tärningar.

3. Bryn det i en långpanna. Det går bra i ugnen. Rör om lite då och då så att fläsktärningarna inte bränner fast.

4. Vispa upp äggen i en skål.

5. Häll i mjölken och mjölet och rör ihop till en jämn smet.

6. Blanda de brynta fläsktärningarna med smeten.

7. Häll smeten i den stekflottiga långpannan och grädda i ugnen i 20-25 minuter. Kolla läget då och då mot slutet.

8. Låt pannkakan svalna ett par minuter och servera med lingonsylt och rårivna morötter.

DRYCKESTIPS:

En del vill ha sylt till fläskpannkakan. Inte jag, men jag kan tänka mig lingondricka i glaset.

Mjölk är annars den klassiska drycken till pannkaka eller så tar du en öl. Två goda folköl är Gamla stans färsköl och Pilsner Urquell.

VARIANTER:

Vill du snåla på fettet så byt ut det vanliga fläsket mot rimmat bogfläsk.

Då kan det behövas lite extra fett när pannakakan ska gräddas.

Vill du spara någon minut så använd pannkaksmix.