”Recept är som musik”

1 av 4 | Foto: Jenny Jonsson
Vinbladsdolmar
MAT & DRYCK

Bjud dina vänner på en riktig libanesisk middag. Frossa i läckra förrätter – men glöm inte att lämna plats i magen för de delikata grillspetten till huvudrätt!

Warak inab

vinbladsdolmar

4 personer

350 g färska vinblad

2 dl ris

1/2 stor gul lök (finhackad)

2 knippen persilja (finhackad)

5 tomater (finhackade)

50 g färskpressad citronjuice

5 msk olivolja

potatis, tomater och lök i skivor

citron

salt, peppar

1. Blanda okokt ris, hackad lök, persilja, hackade tomater, citronjuice och olivolja. Fyll vinbladen med röran.

2. Fyll en stor kastrull till 2–3 cm med potatis, tomater och lök, allt i skivor.

3. Lägg de färdigrullade dolmarna ovanpå och lägg över en tallrik så att de ligger under lätt press.

4. Koka upp.

5. Sänk värmen och låt koka lätt i ungefär 1,5 timme.

6. Serveras kallt med skivade tomater och citron.

Hommus

kikärtsröra

125 g torkade kikärtor

5 g bikarbonat

10 g pressad vitlök

1 dl olivolja

350 g sesamolja

2–3 citroner

1 tsk salt

färsk mynta

cayennepeppar

1. Kikärtorna tvättas och blötläggs i 10 timmar.

2. Koka sedan kikärtorna tillsammans med bikarbonatet på hög värme tills ärtorna blir mjuka.

3. Sila kikärtorna och skölj i kallt vatten.

4. Lägg dem i en mixer och tillsätt de övriga ingredienserna.

5. Servera röran med färsk mynta, olivolja och cayennepeppar.

Shanklish

kryddstark ost

4 personer

500 g fetaost

1 gul paprika

1 röd paprika

1 grön paprika

1/2 gul lök

1 tomat

50 g persilja

torkad oregano

1. Allt finhackas och blandas. Krydda med oregano.

2. Servera på sallad. Ringla olivolja över.

Baba ghanoush

aubergineröra

500 g färsk aubergine

50 g tahini (pasta av sesamfrön, köps i asiatiska butiker)

2-3 pressade citroner

2-3 vitlöksklyftor

1 msk sesamolja

1 krm salt

dekoration:

persilja

granatäpple

1. Grilla auberginerna i ugnen på hög värme i ca 30 min, vänd på dem då och då.

2. Skölj dem under vatten. Ta bort skalet. Hacka grovt och mal i mortel eller matberedare.

3. Pressa vitlök, tillsätt salt och citronsaft samt tahinin.

4. Tillsätt sesamolja och blanda väl. Lägg på tallrik med grop i mitten och häll olja i den. Dekorera med persilja och hackade äpplen.

Mouhamara

paprika- och valnötsröra

4 personer

500 g mild ajvar (röd paprikaröra, finns i välsorterade livsmedelsaffärer)

50 g färskpressad citron

50 g finhackade valnötter

1/2 gul lök finhackad

2 dl ströbröd

10 g kummin

10 g salt

10 g chili av valfritt slag

Blanda ihop. Gott att dippa pitabröd i.

Iabneh

mynta- och vitlöksyoghurt

4 personer

1 l naturell yoghurt

2–3 vitlöksklyftor

torkad mynta

salt

olivolja

oliver

1. Sila yoghurten i kaffefilter i 6 timmar. Häll av den avrunna vätskan då och då.

2. Blanda med torkad mynta efter smak. Pressa i vitlöken. Salta.

3. Droppa olivolja över före servering. Garnera med oliver.

Kraydes mishawie

spett med tigerräkor

1 kg tigerräkor

50 g olivolja

30 g citronsaft

50 g persilja

1 krm salt

1 krm vitpeppar

1. För att göra marinaden blandas alla ingredienser utom räkorna.

2. Skär ett snitt i räkorna och lägg dem i marinaden cirka fem minuter före grillning.

3. Varva räkorna med paprika på spettet.

OBS! Pessa färsk citronjuice på räkorna under grillning.

Pascha kebab

spett med köttfärs

750 g nötköttfärs (gärna fet)

50 g finhackad persilja

75 g riven lök

1 ägg

1 krm svartpeppar

1 krm salt

olja till pensling

1. Blanda köttfärs, lök, persilja, ägg, peppar och salt. Mixa i matberedare.

2. Forma köttfärsen på spett. Pensla med olja.

3. Grilla över kol eller under mycket varm grill i ugnen tills spetten är bruna på ytan och rosa innuti.

Filet ghanzir barbie

spett med vildsvinsfilé

750 g vildsvinsfilé

50 g olja

10 g vitlök

5 g svartpeppar

1 tsk salt

2-3 pressade citroner

1 st paprika

1. För att göra marinaden blandas alla ingredienser utom köttet.

2. Ta bort senor från köttet, skär i bitar och blanda med marinaden.

3. Sätt sedan köttet på spett tillsammans med paprika.

4. Grilla.

Dryck

Chateau Musar och Ksara

(libanesiska viner)