GAZPACHO

MAT & DRYCK

I dag kastar Cyberkocken sin vita mössa i luften och sjunger, nej skrålar, "Den blomstertid nu kommer".

Det är sommarlov, nämligen, och fram till skolorna börjar igen tänker kockis bara fixa mat åt sig själv.

Skulle du gripas av matlagningsiver under tiden så finns ett receptbibliotek att låna ur på www.aftonbladet.se

Klicka på "MAT&VIN" i vänsterspalten så hittar du dit. Hälsa från mig så slipper du visa lånekort.

Men innan sommarlovet börjar så ska vi ordna en kall spansk soppa som svalkar under (förhoppningsvis många) varma dagar.

Ha en härlig sommar,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

2 burkar tomatjuice à 400 g

1 slanggurka

1/2 gul lök

1 grön paprika

1/2 tsk sambal oelek eller en knivsudd cayennepeppar

3 msk rödvinsvinäger

2 msk olivolja

1/2 vitlöksklyfta

1 knippa gräslök

1 gul paprika

(3 skivor bröd)

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Soppan ska vara kall. Antingen gör du den ett par timmar i förväg så att den hinner bli kall i kylen eller så får du fixa isbitar. Men ta inte för mycket is och stoppa inte i bitarna långt i förväg för då blir soppan blaskig.

2. Skär hälften av gurkan i rätt stora bitar.

3. Kärna ur den gröna och den gula paprikan och skär i strimlor.

4. Skala löken och skär i klyftor.

5. Det är mycket lätt att göra soppan i mixer men det går att riva grönsakerna på ett rivjärn också. Ta grova sidan.

Lägg bitarna från den halva gurkan, hälften av de gröna paprikastrimlorna, löken och häll i en halv burk tomatjuice i mixern och kör till en puré. Det tar ungefär en halv minut.

6. Häll purén i en stor skål och blanda med resten av juicen, vinägern, oljan och sambalen/cayennepepparen.

7. Pressa i vitlöken och blanda.

8. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer vinäger och sambal/cayenne..

Ta det försiktigt med det starka. Hettan ökar när soppan fått stå en stund.

9. Kyl soppan.

10. Tärna den gula och resten av den gröna paprikan och lägg upp i en skål.

11. Tärna den halva gurkan och lägg upp i en skål.

12. Klipp gräslöken fint och lägg upp i en skål.

(13. Vill du ha krutonger tärnar du brödskivorna. Gnider en stekpanna med andra halvan av vitlöksklyftan och steker tärningarna i lite olivolja.)

14. Servera soppan med tillbehören och mackor med färskost.

DRYCKESTIPS:

Hela affärsidén med gazpacho är att det ska vara kallt och fräscht så en öl eller ett glas vitt passar bra:

Warsteiner (1567) Tyskland, 13:20 kronor (33 cl) smakar mycket och har en fin beska på slutet.

Leafy Glade 2000 (7264) Tyskland, 59 kronor, bör serveras väl kylt.