Minibuffé

MAT & DRYCK

Plockmat har blivit ett stående kvälls- eller nattmål hos oss på fredagarna:

Ett gott bröd, grönsallad, salami, kanske lufttorkad skinka och så någon

eller några smårätter.

Ju fler tallrikar desto bättre.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

Rostad paprika

3 röda eller gula paprikor, blanda gärna färg

2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

1/2 tsk timjan

1 msk kapris

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt ugnen på 275 grader.

2. Dela paprikorna och kärna ur dem.

3. Lägg ut paprikahalvorna med den blanka skalsidan uppåt på en bit folie.

Ställ in dem högt in i ugnen.

4. Stek eller grilla tills skalet är svart och blåsigt. Ja, riktigt bränt

ska det bli.

5. Ta ut paprikorna och låt dem svalna någon minut.

6. Skala paprikorna - lite kladdigt men inte så svårt.

7. Skär paprikorna i remsor.

8. Skvätt över olja och balsamvinäger.

Krydda lätt med salt, peppar och timjan.

Strö över kapris.

Heta musslor

1 stor burk musslor, 400 g

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1/2 lök, liten

3 msk hackad persilja

1/2 citron

(1/2 dl torrt vitt vin)

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka löken, vitlöken och persiljan fint.

3. Häll bort spadet från musslorna och lägg dem i en ugnssäker form.

De får gärna ligga trångt men inte i flera lager.

4. Häll i det hackade, olivoljan, (vinet) och pressa i citronen.

Salta och peppra.

5. Rör om och ställ in i ugnen. Klart på fem minuter.

Skockmos

1 burk kronärtskocksbottnar

1/2 citron

3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Skala vitlöksklyftan och dela i några bitar.

2. Dela kronärtsskocksbottnarna i kvartar.

3. Lägg vitlöken, bottnarna och olivoljan i en mixer och pressa över lite

citron.

4. Mixa till en hyfsat jämn smet.

5. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer citron.

DRYCKESTIPS: Vitt eller rött? Som så ofta en smaksak. Vi tar en av var från de nya i maj.

Tarapacá sauvignon blanc 2000 (6675) Chile, 64 kronor, är vitt, fruktigt och gott.

¡Si! Adegas vinsa (12666) Spanien, 56 kronor, är rött och prisvärt i

enliterskartong.