Champinjonsoppa

MAT & DRYCK

Jo, jag vet att det finns pulver man rör ut med vatten på ett par minuter.

Och att det finns burkar med färdig soppa så att man slipper slabba så

mycket vid spisen.

Men den här champinjonsoppan blir helt enkelt godare.

Va? Är det konstigt med soppa på en fredagskväll?

Äh, är det extra gott platsar det i alla fall på min fredagskväll.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

2 burkar champinjonkräm à 180 g

(8 champinjoner som garnityr om du vill)

3 msk hackad persilja

1 tsk rosmarin

1 tärning grönsaksbuljong

5 dl mjölk

---

1+1 msk smör eller margarin

1 msk mjöl

5 dl vatten

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Koka en buljong i en stor kastrull på buljontärningen och vattnet.

2. Hacka persiljan.

3. Häll ner champinjonkrämen och mjölken i buljongen. Koka upp och rör om

ordentligt.

4. Smaka av med salt, peppar och rosmarin.

5. Knåda ihop smöret/margarinet och mjölet och rör ner i soppan så blir den

lite tjockare.

6. Smaka av en gång till och strö i persiljan.

7. Skiva champinjonerna och stek dem i 1 msk smör/margarin.

8. Dekorera soppan med champinjonskivorna och servera med tomatsallad och

vitlöksbröd.

VARIANTER:

Det går att förfina soppan med lite hackad lök och en aning pressad vitlök

som du fräser i kastrullen innan du häller i vattnet till buljongen.

En annan smakhöjare är en skvätt sherry eller portvin.

TIPS:

Soppan blir tjock och smakrik.

En tunnare variant med bara en burk champinjonkräm och två buljongtärningar

är inte så dum den heller.

Du kan också hoppa över mjöl/smör-redningen om du står ut med en mindre

krämig soppa.

TIPS 2:

Gör halva mängden och använd som svampsås till fläskkotletter.