Skinka med spenat

MAT & DRYCK

Vi var några svenska journalister som var på jobb i Paris och på kvällen

skulle det ätas.

Någon hade hört om ett ställe på Champs Élysées några kvarter från

Triumfbågen.

Vi hittade dit, fick bord och beställde en massa godis från menyn.

Efter ett tag upptäckte vi matsalens kung, en mustaschprydd hovmästare som

vakade vid en silvervagn.

Där skar han upp stora skivor skinka som fick sällskap på tallriken av

spenat, kokt potatis och brun sås.

Skinka och kokt potatis är väl ändå lite trist, viskade vi.

Då såg vi att nästan varenda kotte - i varje fall infödingarna - åt just

skinka med potatis.

Det var tydligen det man skulle äta där.

Men då var det så dags att ändra sig.

Jag gör ett försök nu i stället. Fast lite förenklat.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

1 burk skinka, 450 g

0,5 dl matlagningsgrädde

1/2 tärning köttbuljong

1 paket fryst hel spenat, 250 g

1/2 lök

1 msk olivolja

1 tsk vinäger

muskot

1 msk Colmans senapspulver (eller någon annan senap du gillar)

potatis

---

2 dl vatten

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt igång potatiskoket.

2. Koka upp vattnet med den halva buljongtärningen.

3. Rör ner grädden och håll varmt.

4. Skala och hacka löken.

5. Fräs någon minut i olivoljan i en kastrull och lägg sedan i spenaten.

6. Rör om då och då och koka tills spenaten är genomvarm.

Krydda med vinäger, en aning riven muskot, salt och peppar.

7. Rör ut senapspulvret i lite ljummet vatten. Den blir stark och god.

8. Öppna burken och skär skinkan i skivor.

9. Servera med potatis, spenat, sås och senap.

VARIANTER:

Är du mer av den stuvade spenattypen? Här är en snabbis:

Ta hackad spenat i stället för hel och rör i några matskedar

matlagningsgrädde.

Du kan givetvis servera "vanlig" skivad skinka i stället för, både kokt och

rökt passar fint.

VEGO:

Går såsen på grönsaksbuljong och byt ut skinkan mot sesambiffar.