Lammstek

MAT & DRYCK

Vi tar fredagsreceptet redan i dag. Vi är väl några stycken som inte tänker

kolla jobbmejlen i morgon.

Det här är en höjdare till påskafton - eller vilka andra dagar som helst,

faktiskt.

Försök hitta en lammstek med ben. De blir av någon anledning godare än de

utan.

Men be kötthandlaren att såga benet så att den går in i ugnen.

Investera också i en ugnstermometer om du inte redan har en, ett ovärderligt

hjälpmedel.

Glad påsk!

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

1 lammstek med ben på minst 2 kg (Så får du rester till en kall lunch eller

lammpytt.)

5 vitlöksklyftor

1 tsk rosmarin

1 tsk timjan

1 citron

6 tomater

800 g potatis

2 msk olivolja

2 dl vitt vin

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt igång ugnen på 175 grader. Ta ut ugnsgallret.

2. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i fyra fem bitar på längden.

3. Stick små jack i lammsteken med en vass kniv och peta ner vitlöksbitarna.

4. Dela citronen och gnid in lammsteken med ena eller båda halvorna.

5. Blanda salt, peppar, rosmarin och timjan på ett fat. Klappa in lammsteken med kryddorna.

6. Stick in ugnstermometern så att spetsen hamnar mitt i tjockaste delen på steken och inte vid något ben.

(Ben leder värme bra och temperaturen blir missvisande.)

7. Lägg steken på gallret och sätt in mitt i ugnen.

Ställ en långpanna med lite vatten i under steken för att fånga upp droppet.

8. Skala potatisarna och skär i klyftor.

9. Dela tomaterna.

10. När steken stått inne en timme tar du ut långpannan.

Försök fiska upp så mycket steksky som möjligt med en sked och häll över i en kastrull.

Har det kokat torrt så vispa ur med lite vatten - om det inte är bränt.

11. Diska ur långpanna. Du behöver inte vara så noga.

12. Häll oljan och potatisen i långpannan. Skaka runt ordentligt.

13. Ställ ner tomathalvorna med snittytan uppåt. Salta och peppra på potatisen och tomaterna.

14. Ställ in långpannan i ugnen igen. Det gör inget att det droppar lite från lammsteken.

15. Steken behöver omkring två timmar i ugnen men det beror på hur stor den är.

Den är klar när termometern visar 65 grader.

Svep steken i folie och låt vila en kvart innan du skär upp den.

Temperaturen fortsätter då stiga till cirka 70 grader och köttet blir lätt rosa. Dessutom blöder inte köttet så mycket köttsaft om det får vila en stund.

Vill du ha lite rödare kött tar du ut det vid 60 grader.

Vill du ha genomstekt, vänta till 70 grader.

16. Samtidigt ställer du långpannan med potatisen lite högre upp i ugnen så

att den får lite färg.

17. Häll vinet i kastrullen med stekskyn. Här häller du också den sky som bildas i paketet med den vilande lammsteken.

Koka ihop vinet/skyn. Späd med lite vatten eller grädde om du vill. Smaka av med salt.

18. Skär upp lammsteken och servera med såsen, klyftpotatisen och tomathalvorna. Lättkokta haricots verts är också gott till.

DRYCKESTIPS: Jag tycker att Rhône-viner (från södra Frankrike) passar bra till lammstek

med mycket vitlök. Tar med ett lyxigare alternativ för dig som vill fira att det är påsk.

Côtes du Rhône Jaboulet 1998 (22800) 79 kronor.

Crozes-Hermitage 1998 (2810) 97 kronor.