Gratinerad getost med rödbeta

MAT & DRYCK

Hade party förra veckan. Köpte 1 kg fransk getost, chèvre, till extrapris.

Tyvärr åt inte en enda gäst av osten.

Ett helt kilo getost, vad göra?

En bit av den får bli kvällens förrätt.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

8 små rödbetor eller 4 stora

4 skivor chèvre, knappt 1 cm tjocka

3 msk olivolja

12 basilikablad, 1 tsk torkad i nödfall

bröd

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Koka upp vatten i en kastrull.

2. Skölj av rödbetorna om de är jordiga och koka dem tills de är klara. Det tar 20-30 minuter.

Stora betor tar längre tid. Dela dem om du har bråttom men då "blöder" de en hel del.

3. Sätt igång ugnen på 250 grader.

4. Hacka basilikan fint och blanda med oljan.

5. Skölj de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten så att du kan skala dem.

6. Skär betorna i ganska tunna skivor.

7. Smörj en plåt eller en långpanna med en aning olja.

8. Lägg rödbetsskivorna som fyra öar på plåten.

Skivorna kan överlappa varandra som taktegel. "Öarna" ska bara vara en bit

större än getostskivorna.

9. Lägg en skiva getost på varje "ö".

10. Gratinera i ugnen tills osten smält en smula och fått lite färg.

11. Droppa basilikaolja över osten och rödbetan.

12. Servera med bröd som förrätt eller kvällsgodis.

(Skyffla upp öarna med en stekspade.)

VARIANTER:

Lite hackad lök kan man tänka sig att smussla in mellan rödbets- och ostskivorna.

Du kan ersätta basilikan med någon annan av dina favoritörter.

DRYCKESTIPS:

Rödbetor smakar sött så ett väldigt torrt vin blir alldeles förfärligt

snipigt till. Ta ett vitt vin med lite sötma i stället. Det passar också bra till den salta osten.

Pröva med ett friskt rött eller ett vitt vin till:

Les Boissinelles 1998(12213) Frankrike, 54 kronor.

Riesling smaragd 1997 (2930) Österrike, 79 kronor.