Purjolökslåda

MAT & DRYCK

Ofta är det tillbehören och såserna som lyfter en rätt.

Stekta eller kokta fisk- och köttbitar går ju inte att variera på så rasande många sätt till vardags.

Den här purjolökslådan är sås och tillbehör i ett så du kan hoppa över sky-

eller gräddsåsen till köttet.

Byt den vanliga rivosten mot smulad fransk getost så blir det extra gott.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

2 stora purjolökar

2 dl kaffegrädde

1 dl torrt vitt vin

2 msk osötad (fransk) senap

en knapp dl riven ost

pasta

picnicbog i skivor eller fläskkotletter

salvia

---

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Sätt igång pastakoket.

3. Ansa purjolökarna och skölj bort grus och sand.

4. Dela lökarna i decimeterlånga bitar.

Dela dem i sin tur på längden så att du får ett lösbladssystem.

5. Rör ihop grädden, vinet och senapen i en skål. Smaka av med salt och peppar.

6. Lägg ner purjobladen i en ugnssäker form.

7. Häll över gräddblandningen och skvimpa runt så att alla purjoblad blir gräddiga.

8. Strö över osten och gratinera i 25 minuter.

9. Under tiden steker du skivor av picnicbogen/fläskkotletterna. Krydda med salvia, salt och peppar.

10. Servera köttet med purjolådan och pastan.

Rårivna morötter är snyggt till.

VARIANTER:

Vinet i purjolådan kan ersättas med 1 dl vatten och en halv pressad citron.

VEGO:

Bara lådan och pastan blir lite färglöst. Komplettera med en stadig sallad.

DRYCKESTIPS:

Pröva med ett friskt rött eller ett vitt vin till:

Domaine Lalande 1999 (22138) Frankrike, 59 kronor, är ett fyndvin som

började säljas i måndags.

Les fumées blanches 2000 (22139) Frankrike, 64 kronor, är även det ett fynd med debut i måndags.