Uppsalakaka

MAT & DRYCK

I mitt påvra Mörby Centrum-hemman fanns det stundom varken bullar eller smaksigt pålägg när jag kom hem från skolan.

I mitt utmattade tillstånd (det var säkert 600 meter till plugget) var det nödvändigt med något lättfixat.

Uppsalakaka blev min räddning. Gott var det också.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

1 kopp vetemjöl

1 kopp socker

1 ägg

1 mycket stor och mycket rågad msk kakao (Nästan två, faktiskt. Men det sabbar den enkla ingredienslistan.)

1 hg mandel

---

3 msk smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Lägg smöret/margarinet i en stor stekpanna och ställ in i ugnen.

Obs! Det måste vara en stekpanna med järnhandtag. Plast smälter och trä blir förstört.

3. Blanda mjölet, sockret, kakaon och ägget i en bunke.

4. Häll i smöret/margarinet när det smält. (Samtidigt har stekpannan blivit smord. Fiffigt, va?)

5. Rör ihop smeten ordentligt.

6. Häll ut smeten i stekpannan och platta till så att det blir en platt kaka.

7. Tryck ner mandlarna i kakan. (Ska det vara tjusigt skållar du mandlarna först.)

8. Grädda i ugnen i 30 minuter.

9. Låt svalna några minuter och servera med glass eller vispgrädde - om det nu är någon som vill ha det...och se upp! Handtaget blir mycket varmt. Tänkte inte på det en gång. Aj, aj, aj.

VARIANTER:

Bytte ut kakaon mot pressad citron och raspat skal en gång.

En ätare tyckte det var gott men jag anser chokladvarianten överlägsen.

DRYCKESTIPS:

Te eller kaffe.