Ugnsrostade grönsaker med soja

MAT & DRYCK

Gör något vegetariskt!

Det är det vanligaste önskemålet från er som mejlar till Cyberkocken.

Eftersom jag är nästan löjligt snäll får det väl bli det den här gången.

Eftersom jag dessutom kan läsa tankar via mejluppkopplingen så vet jag att det finns en annan - mer tystlåten - falang där ute som inte tycker att en

måltid är komplett utan kött.

Ni ska genast sluta sura och stoppa ner ett par kycklingklubbor bland grönisarna.

Svårare är det inte.

Hälsningar,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

2 små eller medelstora auberginer

400 g små champinjoner

1 ask körsbärstomater

3 rödlökar

250 g tärnad tofu

3 msk soja

1 citron eller 2 limefrukter

jasminris

1 burk röd thaicurry eller annan stark sås

---

2 msk matolja

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Sätt igång riskoket.

3. Skär auberginerna i centimeterstora kuber.

4. Spola bort jord och skräp från champinjonerna. Dela stora exemplar.

5. Skala lökarna och skär i klyftor.

6. Lägg alla grönsakerna, svampen och tofun i en långpanna.

7. Skvätt över oljan och sojan och pressa över citronen/limefrukterna.

8. Rör om och baka i ugnen i 30 minuter.

9. Servera med jasminris och någon stark sås.

SÅSTIPS:

Originalreceptet föreskriver röd thaicurry som är en het, kryddig sörja.

Det är egentligen meningen att curryn ska blandas ned i grönsakerna och steka med de sista fem minuterna.

Men det är opraktiskt om inte alla runt bordet vill ha det starkt. Hittar du inte röd thaicurry i affären så ta någon annan sås med sting:

mexikansk pepparsås, sweet chilisås eller mangochutney. Gräddfil eller crème fraiche kryddad med vanligt currypulver och lite salt är inte heller så tokigt.

VARIANTER:

Får du inte tag på tofu eller är du som jag måttligt förtjust i bönosten så

ersätt med lika mycket fryst tärnad potatis.

DRYCKESTIPS

Skiva en lime eller en citron och lägg i en karaff kranvatten. Öl passar också bra, till exempel:

Veltins (11448) Tyskland, 12:90 (33 cl) som har en liten trevlig citronsmak.