Tallrikslagad lax

MAT & DRYCK

Ett elegant sätt laga till lax men såsen - en så kallad beurre blanc - är

inte direkt viktväktar-vänlig.

Jag har inte prövat själv men jag kan tänka mig att matlagningsgrädde

smaksatt med hummerfond kan fungera som ett smalare alternativ.

Se till att såsen och tallrikarna är riktigt varma!

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

4 stora, tunna skivor färsk lax, ”gravlax-skurna”

2 dm purjo

2 stora morötter

Smörsåsen:

1 dl vitt vin

2 msk vitvinsvinäger

1 liten lök

1 dl vispgrädde

150 g smör

---

salt

vitpeppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Sätt igång ugnen på max 100 grader och ställ in fyra tallrikar. (Jodå, de håller men du behöver ju inte ta 1700-talsservicen.)

2. Skala morötterna. Ansa och skölj purjon.

3. Dela morötterna och purjon i tre delar på längden. Skär dem i skivor och sedan i strimlor tjocka som tändstickor. Ställ åt sidan.

4. Skala och hacka löken.

5. Koka löken, vinet och vinägern i en kastrull tills det bara återstår ett par matskedar vätska.

6. Sila ner såsskvätten i en skål och släng löken.

7. Häll tillbaka skvätten i kastrullen, häll i grädden och värm på medelvärme.

8. Skär smöret i sockerbitsstora bitar och vispa ner dem i såsen en i taget..

(Det är inte så jobbigt som det låter. Tar du allt smör på en gång kan såsen

skära sig.)

9. Smaka av med salt och en aning peppar och håll såsen varm men inte kokande.

10. Koka upp vatten i en kastrull och koka morots- och purjostrimlet en halv minut, inte mer.

11. Häll upp strimlet i en sil och låt rinna av.

12. Ta ut tallrikarna ur ugnen. Lägg upp laxen på tallrikarna, skeda över den varma såsen och garnera med grönsaksstrimmel.

Värmen från tallrikarna och såsen räcker för att laxen ska bli kokt.

13. Servera med bröd, ost och sallad så blir det en hel måltid.

VARIANTER:

Har du inte en affär med manuell fiskdisk i närheten så kan du köpa lax i bit och själv skära så tunna skivor som du kan.

Det blir (i varje fall om jag gör det) många småbitar i stället för stora,

eleganta skivor men det går ju att dölja med såsen.

TIPS:

Använd skalaren och hyvla tunna remsor av morötterna. Dela i tre delar på längden.

Lägg bitarna i travar och skär i strimlor. Det är lättare än att använda

kniv hela vägen - om man inte är en über-chef.