Gulaschsoppa

MAT & DRYCK

Några av er fick fredagens recept flera gånger. Det var naturligtvis inte alls meningen.

Vi ber om ursäkt.

Kallt och läskigt är det också men det är definitivt inte Cyberkockens fel.

En varm soppa sitter bra dessa frostiga dagar.

Förhoppningsvis i ett enda exemplar.

Hälsningar,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

300 g köttfärs

4 potatisar

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater, 400 g

2 msk tomatpuré

1 tsk kummin

2 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

3 köttbuljongtärningar

---

1 l vatten

2 msk margarin

salt

peppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Skala och hacka löken och vitlöken.

2. Skala potatisen och skär i små tärningar.

3. Krossa eller mal kumminfröna.

4. Smält margarinet i en stor gryta eller kastrull.

5. Fräs löken, vitlöken, potatisen och köttfärsen ett par minuter.

Se till att löken inte bränns.

6. Pudra över paprikan, timjanet och kumminet och rör om.

7. Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén, vattnet och buljongtärningarna..

Rör om och låt småkoka under lock i minst tio men hellre 20 minuter.

8. Smaka av med salt och peppar.

9. Servera med bröd och vitkålssallad eller något annat tuggigt med vitaminer.

VARIANTER:

Du kan ta mer paprika om du vill ha soppan kryddigare.

En klick gräddfil är både snyggt och gott i soppan.

VEGO:

Bytt köttfärsen mot quornfärs och köttbuljongen mot grönsaksdito.

DRYCKESTIPS

Har just varit på kurs och fått lära mig att man kan dricka vin till i stort sett allt, även Janssons frestelse. (Ett pinot noir-vin var kanon!) Men till soppan fegar jag mig och föreslår öl:

Åbro River (1241) Sverige, 10:90 kronor (50 cl) är inte speciellt upphetsande men helt okej och billigt.

Kozel (1698) Tjeckien, 14:90 kronor (50 cl) har mer karaktär.