Picknick i det gröna!

1 av 6 | Foto: Andreas Lundberg
Andreas Forsman, kock på Ett litet rum i Room–butiken, Stockholm, njuter av sin favoritpicknick tillsammans med Anette Berg och barnen Hanna och Hampus.
MAT & DRYCK

Picknick är sommar och romantik.

Men glöm Mariekex och kladdiga korvmackor.

Fyll picknick–korgen med tortillawraps och tunnbrödrullar med

smarriga fyllningar.

Vitello Tonnato

4 portioner

400 g kalvinnanlår

100 g tonfisk på burk

80 g majonnäs

2 msk kapris och lite spad

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

1. Bryn kalvinnanlåret på båda sidor.

2. Ugnsgrädda i en timme i 120°. Ta sedan ut och linda in köttet i smörpapper.

3. Skiva köttet i 4 mm tjocka skivor när det har kallnat. Mixa därefter övriga ingredienser till en sås, lägg på skivorna och rulla ihop.

4. Spara också några kapris att garnera rätten med.

Focaccia med salami och parmesan

1 dl vatten

4 dl fint vetemjöl

0,5 dl olivolja

1. Blanda degen. Kavla ut den på bakbordet. Pensla med olivolja, grovriven parmesan och tunt skivad salami. Rulla ihop den minst fyra varv och skiva den. Pensla med olivolja och flingsalt.

2. Jäs cirka 1 timme. Grädda i 200° i cirka 30 minuter.

Gambasspett

4 portioner

32 st tinade Black tiger–räkor

4 st långa grillspett

1 vitlök

1 färsk lime

1 stark spansk chili

1 dl olja

1. Lägg räkorna på spett i en ugnssäker form.

2. Skala vitlöken och ta bort kärnan. Pressa eller finhacka löken.

3. Pressa över limesaften.

4. Finstrimla chilin och salta försiktigt.

5. Marinera i 1–2 timmar.

6. Grilla eller baka i ugnen i cirka 1 minut på varje sida.

Strömmingswraps

4 portioner

4 hg strömming

4 hg kokt potatis

100 g västerbottenost

Rödlök

Gräslök

Mjukt tunnbröd

1 dl crème fraîche

0,5 dl majonnäs

1. Stek och lägg in strömmingen i en lag. Låt ligga i cirka två dygn.

2. Blanda majonnäsen och crème fraîchen i en bunke. Riv i osten grovt, hacka i rödlöken och skär i gräslök. Koka, skala och skär ner potatisen i bunken. Smaka av potatissalladen med salt och peppar.

3. Lägg ut det mjuka tunnbrödet.

Placera först strömmingen och sedan potatissalladen i brödet.

Tonfisk och majs–wraps

4 portioner

150 g tonfisk i olja

100 g majs

50 g matlagningsyoghurt

25 g majonnäs

Röd currypasta

4 tortillasbröd

1. Häll av tonfisken och majsen.

2. Fräs curryn på låg värme i olivolja. Låt svalna.

3. Blanda yoghurten och majonnäsen med fisken och majsen.

4. Smaka av med curry, salt och peppar.

5. Bred ut bröden och lägg i blandningen. Rulla ihop.

Har du en smörgåsgrill kan du grilla i den och slå in brödet i smörpapper.

Djurgårdsröra

4 portioner

4 hg kräftstjärtar

4 hårdkokta ägg

3 kvistar grovskuren dill

3 msk Heinz Chilisås

1 färsk spansk chili, mild sort

1 msk majonnäs

1 knippe gräslök

1. Hacka kräftstjärtarna. Skala och hacka äggen. Tvätta av och finstrimla chilin. Skär dillen.

2. Blanda ihop chilisåsen med äggen, majonnäsen, dillen, gräslöken och chilin. Avsluta med kräftorna.

3. Salta och peppra.

Anna-Maria Wiklund