Bästa desserten med jordgubbar!

MAT & DRYCK

Jordgubbar är sommarens mest självklara bär.

Ljuvligt goda, söta och fullproppade med vitaminer.

Här delar fem stjärnkonditorer på Operakällaren med sig av sina

bästa recept.

Sellerisorbet med jordgubbs-Bloody Mary

recept från Benny Hasselgren

2 hg selleristjälkar

5 dl socker

2 dl puré från jordgubbar

Svartpeppar

Tabasco

Worchestersås

Salt

2 cl vodka

Sellerisorbet:

1. Koka sellerin i en halv liter lättsaltat vatten så att stjälkarna blir mjuka.

2. Mixa stjälkarna med hälften av kokvattnet och sila till en puré.

3. Blanda sorbet av 1 dl selleripuré, 1 dl socker och 1 dl vatten.

4. Ställ blandningen i en bunke i frysen och vispa var 30:e minut tills sorbeten får en krämig konsistens.

Bloody Mary:

1. Blanda jordgubbspurén med en droppe tabasco, två nypor salt och fem drag på pepparkvarnen.

2. Lägg upp sorbeten i kylda glas som varit i frysen.

3. Häll på vodkan och till sist Bloody Mary.

4. Dekorera, kanske med en chokladspiral som på bilden, och servera.

Smördegs- och jordgubbsvåfflor

recept från Magnus Johansson

1 paket smördeg (färdigköpt)

1 liter jordgubbar

50 g mandelmassa

1 äggvita

50 g aprikossylt

1. Kavla ut degen så den är 5 mm tjock. Skär ut en rundel som är cirka 5 cm i diameter.

2. Kavla degen ungefär 1 mm tunn i strösocker, så att du får socker på båda sidor.

2. Låt degen vila i cirka 30 minuter.

3. Blanda mandelmassan med en äggvita så en klumpfri massa bildas. Spritsa en sträng mandelmassa i mitten.

4. Baka sedan våfflorna i 200 grader i cirka 8–10 min så de blir vackert gyllenbruna. Låt svalna.

5. Skiva jordgubbar rikligt ovanpå. Koka upp aprikossylt med lite vatten och pensla på jordgubbarna.

6. Servera direkt med en god sås eller vispad grädde.

Punschiga jordgubbar i apelsinkräm

recept från Dag Öster

1 liter jordgubbar

1 dl punsch

5 äggulor

1 dl socker

Saft och rasp av 1 apelsin

1. Marinera jordgubbarna ungefär 1 timme i punschen. Lägg dem sedan i en djup tallrik eller skål.

2. Rör äggulorna och 1 dl socker, rasp och saft av 1 apelsin i en kastrull på låg värme. Sjud under kraftig vispning till ett hårt skum.

3. Tag krämen från spisen och fortsätt vispa lätt. Häll över den i en bunke. Låt svalna.

4. Lägg krämen ovanpå de marinerade jordgubbarna

5. Gratinera i 275 grader (på ugnsgrillen) så att de blir gyllenbruna.

6. Servera direkt.

Jordgubbsjelly med kanelpannacotta

recept från Ilkka Teivainen

2,5 dl grädde

1/4 dl socker

1 kanelstång

5 gelatinblad

1,5 dl vatten

1 citron

1,5 dl jordgubbssaft

1 msk vodka

Pannacotta:

1. Lägg två gelatinblad i blöt.

2. Koka ihop grädden, kanelstången och sockret. Låt stå och vila i 30 min.

3. Koka upp igen och sila. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen.

4. Fyll glas med pannacotta till 30 procent. Ställ i kylen i cirka två timmar.

Jordgubbsjelly:

1. Lägg 2,5 gelatinblad i blöt i kallt vatten.

2. Koka 1,5 dl vatten med saften av en citron. Tillsätt gelatinbladen, 1,5 dl jordgubbssaft och till sist 1 msk vodka. Låt svalna till rumstemperatur.

3. Fyll på jellyn i glasen med pannacotta. Ställ dem kallt för att stelna i cirka 2 timmar.

4. Garnera med färska jordgubbar på toppen. Servera de kalla glasen direkt.

Soppa på jordgubbar och basilika

recept från Ted Johansson

1/4 flaska Sauternes-vin

3/4 dl Cabernet Sauvignon

3/4 dl socker

1/4 vaniljstång

4 blad färsk mynta

4 blad basilika

1 liter jordgubbar

Blandade bär efter säsong

1. Blanda alla ingredienserna utom jordgubbarna. Låt stå cirka 1 timme så att sockret löser sig. Ställ sedan kallt.

2. Skär jordgubbarna i bitar och lägg dem och de övriga bären i en iskall djup tallrik.

3. Slå soppan ovanpå och dekorera med mynta och basilika.

Så här gör du chokladspiralen på bilden:

Bred ut smält blockchoklad tunt på ett ark overheadplast.

Dela chokladen i tunna remsor med en gaffel.

Ställ plastarket med chokladremsorna i ett glas, så att de ligger virade. Ställ kallt, så att remsorna stelnar.

Drag försiktigt av plasten och chokladspiralen är klar!

Konditorerna