Texas på grillen

Struts

1 av 2 | Foto: bertil wöllner
MAT & DRYCK

Stoppa inte huvudet i sanden.

Ät struts.

Doppa den i en barbeque-sås där Texas möter den småländska lingonskogen.

Till och med i Texas

Köttet

600 g struts, delad i 4 portioner

S Salta och peppra strutsköttet och gnid in det med olivolja.

Potatis- och purjogratäng

6 bakpotatisar, skalade och skivade på längden

2 stora purjolökar

1 dl vispgrädde

50 g smör

Hacka purjolöken grovt och sautera i smör. Salta och peppra och låt purjon sautera i 10-15 minuter. Låt kallna. Varva potatisskivor och purjolök i en form. Salta och peppra mellan de olika lagren, tillsätt vispgrädde. Ugnen på 175 grader, grädda i 30-45 minuter beroende på hur tjocka potatisskivorna är. Kolla med provnålen.

Lingon BBQ

1 dl rårörda lingon

1 dl förköpt barbecuesås

Koka upp lingonen och den färdiga såsen. Sjud i fem minuter. Om såsen blir för tjock, tillsätt vatten till den konsistens du föredrar. Smaka av med salt.

Garnering

1 huvud lollo rosso-sallad

Grilla strutsbitarna fem minuter på varje sida på en het grill. När de är färdiga, låt dem vila i 5-10 minuter. Skiva sedan upp fem skivor per portion. Servera med gratängen, lingonsåsen och den sallad du gillar. Här föredrar jag lollo-rosso.

Tips

Om du har ett favoritrecept på potatisgratäng, blanda i sauterad purjolök “and your in business”.

Tycker du såsen är för söt, tilsättt lite rödvinsvinäger.

Dryck

Vin

Gallo Zinfandel, Gallo, Kalifornien/USA

Nr: 6588 , 67 kr.

Beringer Zinfandel, Beringer, Kalifornien/USA

Nr: 6718, 99 kr.

Zinfandel-druvan får representera valen till strutsköttet. Ibland, i mer eller mindre utsträckning kan man hitta toner av våra svenska bär, blåbär och lingon, i viner gjorda på Zinfandeldruvan.

Öl

Fifty fifty 4,6%, Sverige

Nr: 1212, burk 500 ml 13.90 kr, flaska 500 ml 14.30 kr.

Blandning av ale och lager, smakrik öl med en trevligt rostad smak.

Långhals Tandoori

Strutsfiléerna passerar Indien innan de hamnar på din grill.

Ja, åtminstone hyllorna med indiska kryddor.

Grönsaks-cous cous med smaker av citron och mynta är ett tillbehör som blir en ny favorit.

Köttet

600 g strutsfilé, skuren i 4 bitar/port

1 dl malen tandoorikrydda

Salt och peppar på strutsbitarna. Gnid in lite olivolja och täck dem sedan med tandoori-krydda. Trä upp bitarna på spett, använder du träspet, blötlägg spetten först så att de inte börjar brinna på grillen. Och så det där med “förväg” igen: köttet blir bäst om det får marinera ett dygn..

Grönsaks-cous cous

2 dl cous cous

2 dl vatten

3 tomater, filéade i små tärningar

1 skalad gurka, urkärnad i små tärningar

1 stor rödlök, även den i små tärningar

4 vårlökar, strimlade även denna gång

juice av 2 citroner

1 knippe hackad mynta

1 knippe hackad persilja

0,5 dl olivolja

Koka upp vatten. Häll det i en skål och blötlägg cous cousen i det heta vattnet. Täck skålen med plastfolie. Låt stå i 10 minuter och fluffa sedan upp cous cousen med en gaffel. Sedan i med alla andra ingredienser, rör runt med salt och peppar.

Limeyoghurt

2,5 dl naturell yoghurt

zest + juice av 1 lime

2 msk socker

Hacka zesten och blanda med youghurt och socker.

Garnityr

4 st varma pitabröd

Lägg strutsspetten på grillen och grilla i tio minuter. Vänd dem så de blir ordentligt grillade men låt dem inte grilla för länge. En rejäl slev med cous cous på tallriken, lägg spetten över den. Skeda över limeyoughurt och servara med nygrillade pitabröd.

Tips

Härligt färgglatt blir det om du kokar upp vattnet med lite saffran.

Vill du ha lite att bita kan du förstärka limeyoughurten med urkärnad, tärnad färsk gurka.

Dryck

Vin

Canaletto Primitivo, Casa Girelli , Apulien/Italien.

Nr: 32367 , 69 kr.

Graham Beck Shiraz -99, Graham Beck , Robertson/Sydafrika

Nr: 2064 , 99 kr.

Primitivo är druvan, i vinvärlden diskuteras det livligt om den och Zinfandeldruvan har ett gemensamt ursprung. Tandoori-kryddningen höjer smakribban hos vinerna som behöver den kraftfulla mörka frukten, ett uns kryddighet och fatkaraktären. Det Sydafrikanska vinet röjer sitt ursprung med en lätt rökig ton bland mogna, mörka frukt och bär toner.

Öl

Nils Oscar Kalasöl 5,2% som smakar så gott och mycket, den kännbara beskan bör mildras i kombination med limeyougurt

Nr: 11316, flaska 330 ml 14.40 kr.