Ett starkt alternativ

Hamburgare

Foto: bertil wöllner
MAT & DRYCK

Riktigt bra burgare är alltid rätt. Speciellt när den som här fått en typisk sydstatskryddning.

Lägg ner lite extra tid och gör de heta lökringarna.

Sedan kan du glömma alla lökringar du ätit tidigare.

The Great American Meal

Färsblandning

800 g nötfärs

5 tsk salt

3 tsk svartpeppar

3 tsk spiskummin

3 tsk anchochilipulver

3 tsk vitlökspulver

3 tsk Heinz 57-sås

3 tsk A1 steak sauce

3 hela ägg

Blanda ihop en jämn smet, men knåda inte för länge bara. Forma sedan burgare, stora eller små. En 250-grammare garanterar en härlig tupplur efter du käkat.

Jalapeno/koriander-lökringar

10 jalapenos, stjälkarna borttagna och grovhackade

1 knippe hackad färsk koriander

1 knippe hackad färsk bladpersilja

7,5 dl vetemjöl

3 isbitar

2,5 dl maizena

0,5 dl salt

1 flaska mörk öl (fritt val!)

4 stora gula lökar, skalade och skurna i 1/2-cm tjocka ringar

1 l matolja till friteringen

Mixa jalapenos och lite vatten i en matberedare i ungefär 30 sekunder. I med iskuber (så, klart!), koriander, bladpersilja och mixa ytterligare 30 sekunder. I en skål rör du ihop vetemjöl, maizenamjöl och salt. Tillsätt öl och jalapenon och rör till en jämn smet.

Garnityr

3 skivade tomater

2 tunt skivade rödlökar

4 saltgurkor

1 huvud lollo rosso-sallad

...och glöm inte brödet!

Nu handlar det om tajming. Innan du gör något annat, värm matoljan för friteringen. Den ska vara 170-180 grader, använd termometer. Placera burgarna på en grill som är medium-het. Rekommenderad grilltid är fem minuter på varje sida, men det beror lite på burgarnas storlek. När du vänder burgarna är det dags att fritera lökringarna. Doppa lökringarna i din frityrsmet och lägg försiktigt ner dem i frityrgrytan. Fritera till de börjar få ljust brun färg på båda sidor.

När du tar upp dem och lägger dem på hushållspapper för att rinna av, saltar du. Lägg hamburgaren i brödet och servera med krispiga härliga lökringar.

Tips

Se till att du har en jämn glöd över hela kolbädden så att alla burgare bli färdiga samtidigt.

Glöm inte istricket när du gör jalapenomixen.

Salta direkt när du tar upp lökringarna ur frityrgrytan, annars fastnar inte saltet.

Om du inte har en specialtermometer hemma, testa temperaturen genom att slänga i en bit av det innersta av löken i oljan. Det ska fräsa till ordentligt!

Använd en stor gammal tjockbottnad gryta när du friterar. Spara dina nya!

Hittar du inte A1 Steak Sauce eller Heinz 57-sås, använd en mild BBQ-sås eller liknande sås.

Dryck

Vin

El Coto Crianza, Rioja/ Spanien

Nr: 12670 , 69 kr.

Marqués de Cáceres Crianza, Bodegas Marqués de Cáceres, Rioja/Spanien

Nr: 2734, 89 kr.

Nötfärs i hamburgaren med heta, rökiga smaker kräver viner med fruktig smak och mjukare stil. Riojavinerna är perfekta!

Öl

Banco Guld 5,0%,Sverige, Banco Bryggerier

Nr: 1207, burk 500 ml 11.70 kr, flaska 330 ml 9 kr.

Fruktigt öl till kryddstark mat och/med tillbehör!