Lammmm…

Barbecue

1 av 3 | Foto: bertil wöllner
MAT & DRYCK

Lamm är alltid gott. Följer du detta recept blir det sagolikt. Riskera inte att missa upplevelsen – testa.

Lambi Rules

Köttet

1 lammstek

8 klyftor vitlök delade i tre bitar

1/2 knippe färsk rosmarin, repad och finhackad

Rostningen

3 morötter, skalade och skurna i 3 cm-bitar

3 gula lökar, skalade och delade i fyra bitar

1/2 planta blekselleri, renplockad och skuren i 3 cm bitar

6 klyftor vitlök

5 dl rödvin

2,5 dl sherryvinäger

4 dl balsamvinäger

Använd en liten kniv och skär små snitt i lammsteken där du placerar vitlöksklyftorna. Salta och peppra rejält, gnid in olivolja och klappa in rosmarin. Fräs grönsakerna i olivolja i en stekpanna. När de fått färg tillsätter du vin och vinäger. Låt det sjuda tills vinet och vinägern reducerats till hälften. Häll sedan grönsakerna och ”skyn” i en ugnsform, lägg lammsteken ovanpå och stek i ugn i 140 grader i 3-3,5 timmar.

Anchochilipasta

13 anchochilis, urkärnade

Mycket vatten

Det ser lite krångligt ut, men det är faktiskt lätt. Koka upp anchochilis och låt sjuda i fem minuter. Sila. Lägg dem i kastrull igen och tillsätt vatten, koka upp och sjud i 20 minuter. Häll av vattnet och mixa anchochilis i en matberedare. Det här är de första stegen. Sedan gör du glazen.

Ancho-plommonglaze

1 dl anchochilipasta

1/2 burk asiatisk plommonsås

4 msk mörk sirap

5 dl äppelcidervinäger

1 dl ketchup

1/2 dl crème de menthe

Juice av 3 lime

4 msk olivolja

Koka upp alla ingredienser och sjud sedan i 15 minuter. Ta bort från plattan och pressa i limejuice och tillsätt olivolja.

Lammsteken är klar när du placerar den på grillen. Börja pensla direkt med din glaze, fortsätt pensla med jämna mellanrum under 15-20 minuter.

Servera skivor av steken tillsammans med bakad potatis, bakad sötpotatis eller stora bitar grillad paprika i olika färger.

Tips

Gör gärna glazen innan du sätter in steken i ugnen. Häll lite glaze över steken en gång i halvtimmen under rostningen.

När du penslar, använd en bakpensel av hög kvalitet. Stråna ska inte lossna!

Använd receptet på glaze som bas, men byt till exempel ut plommon mot lingon eller apelsin. Gott är jordgubbar till en glaze för kyckling. Du kan också använda andra chilis, förslagsvis chipotle eller pasilla negra.

När rostningen är färdig, sila bort grönsakerna och använd ”skyn” som en dipsås, förutsatt att du använt glazen under rostningen.

Om du inte vill köpa en hel flaska crème de menthe kan du gå till din lokala krog och be om att få köpa en 6:a.

Dryck

Vin

Rabiega Rouge, Domaine Rabiega, VdP du Var/Frankrike

Nr: 3342, 64 kr.

Villa Anne Caramany, Les Vignerons de Cassagnes-Belesta, Cotes- du- Roussillon-Villages/Frankrike

Nr: 2208, 98 kr.

Viner med tydliga drag av örtkryddor och mörka bärtoner är följeslagare till lammsteken, södra Frankrike är vinområdet. Tips: dekantera gärna Villa Anne!

Öl

Pripps Export 5,2%

Nr: 1268, burk 500 ml 13.40 kr, flaska 330 ml 9.90 kr.

Beskheten i ölen tonas ner av vinet som ger en syrlig smak åt marinaden.