Lätt att klara biffen

Nötkött

1 av 2 | Foto: bertil wöllner
MAT & DRYCK

Ryggbiff. Inte så himla dyrt. Men ibland en chansning.

Marinaden gör den mör och härligt tung i smaken.

Salsan med tomatillos, de där som ser ut som små gröna tomater men smakar krusbär, och jalapêno är fräckt syrlig och het.

Små gröna tomater

Köttet

4 ryggbiffar, 200 g styck

Marinad

0,5 dl balsamvinäger

2 msk vitlökspulver

2,5 dl worcestershiresås

1 dl mörk sirap

0,5 dl matolja

Blanda alla ingredienser till marinaden ordentligt. Krydda köttet generöst med salt och peppar och täck med marinaden. Och som alltid: det blir bäst resultat om du marinerar minst en dag i förväg.

Parmesanfylld potatis

12 små potatisar, kokta och oskalade

50 g parmesan, riven

1,5 gräddfil

1 knippe gräslök, hackad

Tvätta potatisen. Lägg dem i en form, salta, peppra och stänk över olivolja. Stek dem i ugn i 175 grader i mellan 20 och 30 minuter, beroende på storlek. När de är färdiga, låt dem kallna. Dela och gröp ur dem. Var försiktig så att du inte skadar skinnet. Blanda alla andra ingredienser i en skål, salta och peppra. Fyll sedan potatisskinnen med med röran, in med dem i ugnen igen. Stek dem i ugnen i 175 grader i tio minuter.

Tomatillo/avocadosalsa

10 skalade, urkärnade tomatillos

juice av 2 lime

3 msk socker

kött av avocados, tärnade smått

2 jalapeno, urkärnade och grovhackade

1 knippe färsk koriander

Kör allting utom avocados och koriander i en matberedare i cirka två minuter. Tillsätt koriander och kör i 30 sekunder. Häll över i en skål och blanda försiktigt med avocadotärningar.

Garnityr

1 huvud rosésallad

När salsan är klar och potatisen är i ugnen – tänd grillen. När kolen blivit askgrå, grilla biffarna i max fem minuter. Se till att grillen inte är för varm – sirapen i marinaden kan göra så att köttet får en alltför bränd yta. Medium rare – yes!

Tips

Lägg tomatillos i varmt vatten i fem minuter. Då är det lättare att få bort de skrovliga bladen.

Lägg i ett par iskuber i matberedaren när du gör salsan så behåller du färgen och fräschören.

Dryck

Vin

Teroldego Rotaliano, Mezzacorona, Rotaliano/Italien.

Nr: 22377, 60 kr.

Terre di Cariano, Cecilia Beretta, Valpolicella Classico/Italien.

Nr: 22319, 91 kr.

Mörkt kött = kraftfullare, stramare vin. Tomatillo/avocado salsan och den söta, knapriga stekytan plockar jag upp som inspiratörer. Teroldego har kraften, smakrikedomen och den stramhet som kan stå mot Salsan. Terre di Cariano har härliga rostade kaffetoner, fatkaraktär och fruktiga körsbärstonerna.

Öl

Erdinger Weissbier, Kristallklar 5,3%.

Nr: 1505, flaska 500 ml 18.60 kr.

Prova en veteöl utan fällning, annars ett ljust öl med med frisk smak.

Borta på ranchen

Vi beger oss ner till amerikanska södern. Kryddningen är en så kallad “rub”, förutsättningen för den livsviktiga barbecuen: rökig, mörk och med viss hetta.

Habanero-chili i en lökröra. Svalka i en söt och gräddig majsstuvning.

Köttet

700 g oxfilé, med senor och hinnor bortputsade, delad i fyra bitar.

Grilla oxfilén i fem minuter på varje sida. Den ska vara medium rare. Servera med varm creamed corn och ljummen “spicy” lök- och paprikaröra.

Kryddblandning

3 msk anchochili-pulver

2 msk vitlökspulver

2 msk chilipulver

2 msk malen paprika

2 msk svartpeppar

4 msk salt

Blanda ordentligt i en skål. Salta biffarna. Håll i biffarna med ena handen medan du strör över kryddblandningen med den andra. På så sätt räddar du kryddblandning som blivit över till nästa gång du grillar.

Creamed corn

Majskorn av 4 färska majskolvar

5 dl mjölk

5 dl vispgrädde

4 msk smör

2 msk socker

Plocka bort blasten från majsen. Skär sedan försiktigt bort majskornen. Koka upp kornen med övriga ingredienser och sjud i 15-20 minuter. Mixa sedan fem deciliter av stuvningen i en matberedare. Häll tillbaka i kastrullen och salta och peppra.

Habanero-lök-paprika-relish

1 urkärnad och finhackad habanero-chili

3 gula lökar, strimlade på längden

2 röda paprikor, rostade och skalade

2,5 dl äppelcidervinäger

4 msk honung

25 g smor

Smält smör i en stekpanna. I med habanero och lök och låt det få ordentlig färg. Sänk värmen och låt det sautera i 15 minuter. Tillsätt honung och lite salt. Låt kallna i en skål. Gnid in paprikorna med olja och salt. Rosta dem i ugn i 175 grader i 20 minuter, eller till de börjar få färg. Lägg dem i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i 15 minuter och skala dem sedan. När du skalat paprikorna och rensat bort frön och innerväggar, skär dem i strimlor och blanda med lök- och habaneroröran. Tillsätt äppelcidervinäger och smaka av med salt och peppar.

Tips

Använd en mycket stor skål när du skär bort kornen från majskolven. Annars är risken att majskornen stänker över hela köket.

Dryck

Vin

Copertino Rosso, Cantina Sociale Copertino, Copertino/Italien

Nr: 2077, 63 kr.

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon, Penfolds, South Australia/Australien.

Nr: 6253, 89 kr.

Copertino Rosso har stinget som behövs till den krämiga majsen och det mörka köttet. Ett grillvin när det är som bäst för många: frukt, kryddor, fatkaraktär och läder! Penfolds Koonunga Hill Shiras/Cab som är ett fylligare vin med ung frukt/syra, är bra.

Öl

Kopparbergs Stout 5,0%.

Nr: 1333, flaska 500 ml 15.80 kr.

Kan följa vinvalens kriterier, ett smakrikt, kraftfull och gärna mörkt öl. Den krämiga majsen balanserar både maträtten och dryckesvalen-det kan vara kraftfullt!