Grönt och gott

Vegetariskt

1 av 2 | Foto: bertil wöllner
MAT & DRYCK

Ett fartyg kommer lastat. Med bara grönsaker. En färgrik vitaminbomb som exploderar mot smaklökarna också.

Huvudingrediensen

2 stora auberginer, delade på hälften och urgröpta

Salt och svartpeppar på auberginerna. Olivolja.

Fyllning

1 stor zucchini, skär av ändarna och skiva på längden i fyra ”plankor”

1 stor squash, gör samma som ovan

1 röd paprika, urkärnad och skuren i fyra bitar

1 gul paprika, i fyra lika fina bitar

1 stor rödlök, skalad och skuren i tre ringar på tvären

2 tomater, filéade och tärnade

1 knippe färsk bladpersilja

1 knippe färsk oregano

1 knippe basilika

4 msk extra virgin olivolja

Salta och peppra de fem första grönsakerna. Vänd dem i olivolja och grilla dem så att de får lite färg. När de har kallnat hackar du örter och blandar dem och tomat med de grillade grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.

Tomat- och basilikavinaigrette

Har du sparat tomatvattnet? Nu behövs det.

Saft av 1 citron

1 knippe plockade basilikablad

2 msk honung

2 dl olivolja

Blanda de fyra första ingredienserna, tillsätt sedan sakta olivolja och salta.

Garnityr

100 g smulad fetaost

1 knippe ruccola

Grilla auberginbåtarna så att de får snygga grillränder. Placera dem sedan på en plåt eller en stor form, fyll dem med grönsaksblandningen och baka av i 175 grader i ugnen i tio minuter. Servera med smulad fetaost, toppa med ruccolasallad och den lätta, nyttiga vinaigretten.

Dryck

Vin

Merlot 1999, Corte Giara, Venetien/Italien

Nr: 32342, 64 kr.

Fetzer Eagle Peak Merlot, Fetzer Vineyard, Kalifornien/USA

Nr: 16669, 99 kr.

Aubergine, med fyllningen som dignar av än mer grönsaker och där paprikan och kryddorna fångat intresset. Paprika har en karaktäristik som man gärna beskriver Merlot-viner med.

Öl

Kopparbergs Special Brew 5,0%, Sverige

Nr: 11362, burk 500 ml 12.80 kr, burk 950 ml 20.90 kr.

Ljust öl med tydlig frukt. Aningen beskt är OK till grönsakerna med vinaigretten!

The Västerbotten Grill

Vego-alternativet är ett smakfullt internationellt samarbete. Västerbotten möter Italien.

Bröd

Foccacia, ciabatta eller något annat lätt, luftigt bröd. Eller det bröd du gillar, men välj bröd som är knaprigt på utsidan och mjukt inuti.

Fyllning

4 små rundlar mozzarellaost

4 röda paprikor

4 stora portabellasvampar

3 medelstora rödlökar

2 huvuden romansallad

Minimalt med arbete – massor av smak. Rensa och kärna ur paprikorna. Dela varje paprika i fyra delar. Ansa svampen och skrapa av det svarta på undersidan. Skala rödlökarna och dela sedan varje lök i fyra delar. Salta, peppra och olivolja grönsakerna. Skiva varje rundel av mozarella i tre skivor, krydda med salt och peppar och olja. “Inspektera” salladen och kolla att där inte finns någon smuts. Nu är halva jobbet gjort.

Västerbotten-citrondressing

4 klyftor vitlök

saft av 3 citroner

3 äggulor

2 dl matolja

4 dl olivolja

75 g riven västerbottenost

Mixa de tre första ingredienserna i en matberedare i 30-45 sekunder. I en jämn stråle tillsätter du blandningen av matolja och olivolja. När du tillsatt hälften av oljan fortsätter du med osten och fyller på med resten av oljan i just en jämn stråle. Salta och peppra om det behövs. Kolla tipsen. Grilldags. Grilla grönsakerna men bränn dem inte. Försök få snygga ränder. Kolla löken så att den inte faller isär. Grilla brödet. Fixa sedan mackan som du vill, gå på inspiration. Garnera med dressing och romansallad.

Tips

Mixa inte dressingen för länge, den kan “spricka”. Lås dig inte heller vid Västerbotten-ost, det finns många ostar som fungerar i den här dressingen, till exempel parmesan. Men nu bor jag ju i Sverige och vill använda de bästa svenska råvarorna.

Dryck

Vin

Pasqua Cabernet Merlot, Pasqua, Delle Venezie/Italien

Nr: 7530, 60 kr.

Ochoa Tempranillo, Bodegas Ochoa, Navarra/Spanien

Nr: 12720, 89 kr.

Gärna rött vin, med rund frukt och balanserande syra. Det är många vinvänliga ingredienser i denna macka där den egna vin-smaken fritt kan styra valet av vin, det viktiga är helheten med tanke på balans, mat-vin.

Öl

Ljus öl med friskhet, Fosters Lager 5,0, Australien

Nr: 1460, burk 500 ml 14.70 kr, flaska 330 ml 11.90 kr.