Enklare blir det inte……men lyxigare

Skaldjur

1 av 2 | Foto: bertil wöllner
MAT & DRYCK

Skaldjur, komplicerat? Inte alls. Enklare än det här receptet kan det inte bli. Kanske inte godare, heller. Vänta bara till det där underbara ögonblicket när du öppnar folien.

Seafood Made Simple

Skaldjursblandningen

Per portion:

8 blåmusslor

2 scampi

4 hela kokta kräftor

2,5 dl vitt vin

3 klyftor vitlök

1 knippe färsk, hackad persilja

Lägg alla ingredienser på två stora bitar aluminiumfolie. “Knyt ihop” och lägg sedan på medium-het grill och låt värmas i 10-15 minuter. Var försiktig när du öppnar folien så att du inte bränner dig. Salta och peppra.

Tomat- och timjansmör

200 g smör

3 tsk tomatpuré

1 tomat

1 msk cayennepeppar

1 msk salt

1 knippe timjan

Låt smöret mjukna i rumstemperatur. Blanda med resten av ingredienserna. Om du vill kan du kyla smöret före servering.

Garnityr

2 färska lime

Vin

Ruppertsberger Hofstuck Spätlese Trocken 1998, Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz/Tyskland

Nr: 5849, 66 kr.

Ch. Tahbilk Marsanne 1998, Ch. Tahbilk, Victoria/Australien

Nr: 6406, 90 kr.

Med tomat- och timjansmöret som framträdande smak föll valet på ett vitt, torrt tyskt vin. Detta vin har en fruktsmak som drar åt päron, det är aromatiskt, friskt och fräscht och får representera det första valet av vin. Det Australiensiska vinet är torrt, smakrikt och med citrus/lime toner.

Öl

Skåne Guld Export 5,3%, Sverige , ljus, maltigt söt SkåneGuldöl mot Josef´s Seafood

Nr: 1287, burk 500 ml 12.10 kr, flaska 500ml 12 kr.

Sjöjungfruns skörd

Lyxigare. Dyrare.

Någon gång måste vi väl unna oss det bästa.

Hål i plånboken, men hjärtat fullt av glädje och magen av godsaker.

Majskolvar

4 majskolvar, skalade

Skär varje majskolv i fyra lika stora bitar. Salta, peppra och droppa över olivolja.

Skaldjursspett

3 pilgrimsmusslor per person

3 scampi per person, skalade, men med skalet kvar längst ut på stjärten

Om du får plats, placera pilgrimsmusslorna på insidan av scampin. Sedan trär du dem på spett, saltrar, pepprar och olivoljar.

16 blåmusslor

12 kräftor, kokta

3 klyftor vitlök

3 dl vitt vin

2 msk smör

lite plockad, färsk persilja

färsk basilika, plockad

färsk oregano, plockad

3 msk olivolja

Värm upp en kastrull, sautera vitlöken i olivolja. I med musslor, kräftor, vin, smör och de färska örterna. Sätt på lock. När musslorna öppnar sig, efter 5-8 minuter, är det klart. Ta bort kastrullen från plattan.

Pesto aïoli

3 dl färskpressad citronjuice

3 äggulor

3 skalade klyftor vitlök

1 msk dijonsenap

1 knippe färska basilikablad

6 dl matolja

2 dl olivolja

100 g pinjenötter

75 g parmesanost

Mixa de fyra första ingredienserna i en matberedare. Tillsätt en blandning av matolja och olivolja och basilika medan beredaren går tills aïolin börjar tjockna. Tillsätt pinjenötter och parmesanost och fortsätt köra matberedaren. Glöm inte tricket med isbitarna! De ska i samtidigt med basilikan.

Tillbehör

8 tunna skivor baguette

2 msk olivolja

Pensla brödet med olivolja, salta, peppra. Grilla någon minut.

Börja med att grilla majskolvsbitarna. När de är färdiga, grilla spetten med musslor och scampi. Lägg spetten ovanpå på majskolvsbitarna och placera resten av skaldjuren omkring. Njut tillsammans med pestoaïolin och brödet.

Vin

Tarapacá Sauvignon Blanc, Vina Tarapacá, Maipo/Chile

Nr: 6675, 64 kr.

Castello della Sala Chardonnay, Antinori, Italien

Nr: 12488, 94 kr.

n Två torra vita viner där valet av druvsort ger olika karaktärer. Välj gärna viner med bra syra som kan matcha den feta aïolin. Det riktigt fräscha, med gröna toner/nässlor/, från Chile är det första valet. Med Castello della Sala Chardonnay är druvan en annan men den friska fruktsyran finns där tillsammans med de rostade fattonerna som kan knyta an till både pinjenötter och parmesanosten.

Dryck

Öl

Amstel 4,9%, Nederländerna

Nr: 1344, burk 500 ml 13 kr, flaska 500 ml 11.90 kr.