Lyxigt och fräscht på sommarbordet

1 av 4 | Foto: jenny jonsson
Gurksoppa
MAT & DRYCK

Grillad grön sparris

4 personer

12 gröna sparrisar, skalade och kokta ca 30 sekunder

200 g gula kantareller

en halv stor rödlök

200 g blandad sallad

3–4 msk olivolja

salt och peppar

50 g ruccolasallad

3/4 dl olivolja

salt och peppar

1. Borsta och gör rent kantarellerna noga. Blanda med olivolja, salt och peppar. Vänd ner rödlök och sallad precis före servering.

2. Mixa ruccolasalladen med olivoljan till slät dressing. Salta och peppra.

3. Grilla sparrisen på grillen eller i grillpanna på hög värme, salta och peppra.

Stekt gös med sommargrönsaker

4 personer

600 g gösfilé

300 g blandade sommargrönsaker (till exempel salladslök, rädisor)

400 g färskpotatis

500 g färska rödbetor, skalade och nedskurna

1/2 dl olivolja

salt och peppar

1. Täck rödbetorna med vatten i kastrull. Koka ca 40 min. Sila av vätskan och reducera till ca 2–3 msk. Blanda med olivolja och salta och peppra.

2. Koka grönsakerna (ej rädisorna) i saltat vatten med 2 msk smör tills de är klara (ska fortfarande ha lite spänst kvar). Häll av vätskan och blanda med nykokt färskpotatis, salta och peppra.

3. Stek gösen i olivolja på skinnsidan tills skinnet blivit riktigt knaprigt.

4. Vänd snabbt, fisken ska ej vara helt genomstekt.

Kall gurksoppa

4 personer

500 g gurka

salt, socker, peppar

200 g lufttorkad vildsvinsskinka (går bra med annan skinka)

1. Lägg den skivade skinkan på smörpapper och torka i ugn på 60 grader ca 2 timmar.

2. Skölj gurkan och skär ner den i mindre bitar. Strö på salt, socker och nymalen vitpeppar och låt stå ca 1 timme. Mixa sedan gurkan med lite vatten (ca 2 dl) och sila av.

3. Häll i några droppar fin olivolja före servering.

Yoghurt- och ingefärspannacotta

4 personer

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl matlagningsyoghurt

3 gelatinblad

35 g socker

50 g färsk ingefära, skalad och grovhackad

500 g rabarber

1–2 dl socker

färska bär efter egen smak

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädden med socker och ingefäran. Krama ur vätskan ur gelatinet och vänd ner i grädden. Sila av och låt svalna något.

2. Blanda med yoghurten och fördela i fyra glas. Ställ i kyl.

3. Tvätta rabarbern och skär ner i mindre bitar. Lägg i kastrull tillsammans med socker och täck med vatten. Koka ca 30 min. Sila av och låt kallna.

4. Servera väl kyld med färska bär i pannacottaglaset.

Mitt sommartips!