Sommarens 50 bästa viner

MAT & DRYCK

Grillat i stora lass och dignande buffébord med sommarens alla frestelser. Med hjälp av Aftonbladet Söndags lista på sommarens bästa viner blir festen fulländad.

Foto: Kalle Assbring

 Grillkvällar och förföriska sommarbufféer måste förstås ackompanjeras av spännande viner. Men det gäller att välja rätt bland Systembolagets gigantiska utbud. Sommarvinerna har det sannerligen inte lätt. De har att kämpa med massor av dofter från trädgårdar och osande grillar, häftiga marinader, mängder av kryddor och heta såser. Därför måste sommarvinerna ha mycket mer smak och aromer än sina vinterkolleger. Aftonbladet Söndags vinexpert Karl-Axel Svensson har valt ut sommarvinerna som klarar de flesta situationer.

Vita viner

Münzenrieder Beerenauslese 1998, Burgenland, Österrike, sött, 375 ml, 73 kronor, nr 12991.

Precis lagom sött och med mycket smaker blir det perfekt till bärdesserter.

Hochheimer Hölle Riesling Kabinett 1997 , Rheingau, Tyskland, halvtorrt, 79 kronor, nr 5962.

En kraftfull och smakrik Riesling med perfekt balans mellan fruktsötma och syra. Lysande till fisk och skaldjur och eleganta fiskar

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2000 , South Eastern Australia, 79 kronor, nr 6463.

Aussie-Chardonnay av klassiskt

snitt med mycket frukt och aromer och tydlig ekkaraktär. Passar lika bra till ljust kött som till mycket smakrik fisk.

Jacobus Riesling Auslese 1988 , Mosel, Tyskland, halvtorrt, 89 kronor, nr 7260.

Underbart elegant som tack vare den höga syran känns nästan torrt. Perfekt till havskräftor och krabba.

Gloria Chardonnay 2000 , Abruzzo, Italien, 60 kronor (3-liters bag-in-box 210 kronor), nr 32400.

Mycket trevligt och välgjort vin med fin balans mellan frukt och ekaromer. Bäst till måttligt kryddstarka fiskar och skaldjur.

Elfenhof Trockenbeerenauslese Ruster Cuvée 1995 , Österrike, sött, 99 kronor, nr 12921.

Ett mäktigt vin med massor av smaker av honung, aprikos och apelsin, men tack vare den stora syran känns det aldrig sliskigt.

Felix Solis Barrel Fermented 1999 , Valdepenas, Spanien,

58 kronor, nr 22022.

Trots jäsning och lagring i ekfat är vinet sensationellt elegant med god frukt. Bra till smakrika fiskar.

Terre del Sole Chardonnay 2000 , Pasqua, Puglia, Italien,

59 kronor, nr 2406.

Mycket välbalanserat och elegant

med god frukt och sköna syror.

Blir ett perfekt komplement till måttligt kryddstarka fisk- och skaldjursrätter.

Allegro Chardonnay 2000 , Marche, Italien, 59 kronor, nr 2456.

Bra med god frukt och mycket rostade ekfatsaromer med en gnutta bränt som passar fint till sommarens grillade fiskar.

La Gascogne Gros Manseng 2000 , Cotes de Gascogne, Frankrike, 63 kronor, nr 2149.

Annorlunda och spännande. Smakrikt och mycket kryddigt. Ännu ungt och lite grönt så lufta gärna ordentligt. Bäst till kryddiga fiskar och skaldjur.

Les Fumées Blanches 2000 , Vin de Pays d’Oc, Frankrike, 64 kronor, nr 22139.

Smakrik Sauvignon Blanc från det spännande Sydfrankrike. Skön mix av frukt, smaker och ekaromer.

Inzolia Nadaria 2000 , Cadivin, Sicilien, 66 kronor, nr 32305.

Ett eldigt kraftpaket från historiska Sicilien med glöd och mängder

av smaker. Passar bättre till

välkryddat kött än fisk och skaldjur.

Jacob’s Creek Chardonnay 1999 , Orlando, South Eastern Australia, 67 kronor, 375 ml 44 kronor, nr 7496.

Elegant och underbart fint balanserat som blir perfekt till sommarens alla skaldjur och eleganta fiskrätter.

Dr Pauly-Bergweiler Riesling 1998 , Mosel, Tyskland, halvtorrt, 69 kronor, nr 7229.

Stilren och klassisk med mycket frukt och aromer. Lika bra som

drink på altanen som till sommarens fiskar och skaldjur.

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 1998 , Pfalz, Tyskland, halvtorrt/halvsött, 69 kronor (375 ml 42 kronor), nr 5042.

Smakrikt vin med stor frukt och syra som täcker sötman. Hårt kylt känns det halvtorrt och passar fint till fiskar och skaldjur. Varmare passar det bättre till syrliga desserter.

Oxford Landing Chardonnay 2000 , Yalumba, South Eastern Australia, 69 kronor, nr 16435.

Gott om gul frukt och mycket aromer med tydliga ekaromer. Ännu lite ungt så lufta gärna i någon timme men kyl det samtidigt ordentligt.

Don Miguel Gewürztraminer-Riesling 2000 , Torres, Chile, 69 kronor, nr 6002.

En närmast unik druvkombination har givit ett smakrikt vin med mycket brett användningsområde.

Jurassique Chardonnay 1998 , Brocard, Bourgogne, 89 kronor, nr 5688.

Ett annorlunda och spännande vin med både god frukt, överraskande frisk syra och kalkjordskaraktär. Kan användas till både fisk, skaldjur och ljust kött.