Laga rätta lätta maten

1 av 8 | Foto: Börje Thuresson
Fiskburgare
MAT & DRYCK

Grillen är redan tänd.

Buffégästerna trängs kring bordet.

Det är bara recepten som fattas.

Räddningen får du här i Aftonbladet Söndags sommarkokbok.

Snitt med getost och valnöt

5 skivor rostat vitt bröd

50 g getost

2–3 msk gräddfil/kesella

flytande honung

1 dl valnötter

1. Skär brödet i fyrkanter eller rundlar.

2. Mixa getost och gräddfil. Klicka

ut på snittarna.

3. Ringla över honung och garnera med valnötshalvor.

Pastasallad med basilikapesto

500 g kokt pasta

2 dl haricots verts i bitar

1 bit finstrimlad purjolök

250 g körsbärstomater

Pesto:

1 kruka basilika

0,5 dl mandel

1 dl olivolja

1 dl parmesanost

1 vitlöksklyfta

1 krm salt

1. Halvera tomaterna. Blanda ingredienserna till salladen.

2. Mixa peston till rinnande konsistens. Droppa över salladen.

3. Strö gärna lite parmesanost över alltsammans före servering.

Små osttomater

10 små tomater, till exempel plommontomater

50 g fetaost

oregano/basilika/timjan/rosmarin

1. Skär ett snitt i tomaterna och pilla ned en liten bit fetaost i hålet.

2. Dekorera med en kvist av någon färsk ört.

Avokadorullar med rökt kött

2–3 mjuka tunnbröd

2 avokado

pressad citron

80 g rökt renkött eller hamburgerkött

1. Mosa avokadon och pressa lite citron över så mörknar inte röran.

2. Bred avokadoröran på tunnbröden.

3. Lägg tunna skivor kött ovanpå och rulla ihop.

4. Kläm ihop rullarna ordentligt så att de håller ihop.

5. Skär i bitar.

Ostbollar

100 g ädelost

1 burk kesella

1 skiva mörkt rågbröd eller kavring

0,5 dl hela

hasselnötter

1. Mixa ädelost och kesella. Forma små bollar.

2. Mixa rågbröd och nötter.

3. Rulla bollarna i mixen.

Mörka snittar med lax

5 skivor kavring

100 g rökt lax

2–3 msk kesella

röd kaviar

1. Skär kavringen i trekanter.

2. Hacka laxen och blanda med kesella.

3. Klicka ut röran och garnera med kaviar.

Fiskburgare

4 burgare

450 g torskfilé

2 små ägg

4 msk mjöl

en halv fint hackad lök

salt, peppar

blandade klippta örter som timjan, rosmarin, dill, persilja, basilika och oregano

1. Mixa alla ingredienser till en jämn smet. Låt vila i kylen en stund.

2. Forma biffar. Tillsätt lite mjöl om smeten är för lös.

3. Pensla eventuellt med lite olja på bägge sidor före grillning.

Fisksås

2 dl gräddfil

klippta örter, till exempel gräslök, dill, rosmarin

och timjan

salt

1. Blanda ingredienserna.

2. Låt dra i kylen en timme före servering.

Randiga marshmallowspett

Jordgubbar

Bananbitar

Marshmallows

1. Varva jordgubbar, marshmallows och banan på spett.

3. Grilla. Vänd spetten ofta!

Fyllda lammfärsbiffar med fetaost

4 biffar

400 g lammfärs

50 g fetaost

2 klyftor vitlök

salt, peppar

2 tsk rosmarin

1. Blanda färsen med pressad vitlök och kryddor.

2. Dela smeten i åtta lika stora delar.

3. Platta ut och fyll fyra av plattorna med mosad fetaost.

4. Täck med motsvarande plattor och forma biffar.

5. Grilla ett par minuter på varje sida.

Ljummen potatissallad med balsamvinäger

1 kg kokt färskpotatis

1 rödlök

Dressing:

0,5 dl balsamvinäger

2 msk olivolja

1 tsk Dijonsenap

0,5 dl hackad gräslök

salt och peppar

1. Finhacka löken. Halvera potatisen.

2. Rör ihop dressingen och häll över potatisen och löken. Låt dra en stund före servering.

Frasiga äppelknyten

3 plattor fryst smördeg

2 skalade äpplen

1 msk smör

2 msk farinsocker eller sirap

1 tsk vaniljsocker

lite kanel

0,5 dl hackade nötter (valnöt eller hasselnöt)

1 uppvispat ägg

1. Skiva äpplena tunt. Stek i smör tillsammans med socker, kanel och vaniljsocker. Blanda i nötterna och

låt svalna.

2. Kavla ut smördegen och skär i små fyrkanter. Kavla varje bit ännu tunnare och lägg en bit fyllning mitt på varje. Pensla äggvisp längs kanten

och vik det ena hörnet mot det andra. Pressa ihop med hjälp av en gaffel.

3. Pensla ytan med ägg och grädda cirka 25 minuter i 200 grader.

Yoghurtkaka med chokladfyllning

2 dl socker

2 ägg

100 g margarin

2 dl naturell yoghurt

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

1 krm salt

Fyllning:

1 dl hackade hasselnötter

100 g hackad mjölkchoklad

1. Vispa smör, socker, salt, vaniljsocker och kanel poröst.

2. Tillsätt ägg och yoghurt. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner

i smeten.

3. Smörj och bröa en rund form. Fyll med hälften av smeten. Häll på hälften av fyllningen.

4. Täck med resten av smeten och toppa med nötchokladen.

5. Grädda i ugnens nedre del, 175 grader i 40 minuter.

Hallonsmoothie

3 dl naturell yoghurt

2 tsk vaniljsocker

2 dl hallon

2 dl mjölk

socker efter smak

is

Mixa alla ingredienser och smaksätt med socker.

Havrepannkakor med sirap

2 ägg

2 dl mjölk + 1 dl fil eller

3 dl mjölk

2,5 dl mjöl

0,5 dl havrekli

1 tsk bakpulver

2 krm salt

2 tsk socker

Till servering:

florsocker

sirap

1. Vispa ihop ingredienserna och stek

i en liten panna några minuter per sida.

2. Ringla sirap över alltsammans.

Blåbärsmuffins

2 ägg

1,5 dl socker

100 g smält margarin

1,5 dl naturell yoghurt/filmjölk

3 dl sockrade blåbär

4 dl mjöl + 1 dl havrekli eller

5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1. Blanda mjöl, kli, salt och bakpulver.

2. Vispa ägg, yoghurt och margarin i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen och blanda försiktigt. Vänd ner bären.

3. Fyll 12 stora pappersformar eller använd en muffinsplåt. Strö eventuellt över lite kokos eller socker.

3. Grädda i cirka 20 minuter i 200 grader.

Jenny Arhammar